Дейвид Гарет ще изнесе първия си концерт у нас на 4 февруари в отдавна разпродадената зала 1 на НДК. Вече е ясна и програмата, която атрактивният цигулар ще представи в компанията на пианиста Жулиен Куентин. Публиката ще чуе емблематични творби на Чайковски, Цезар Франк, Сарасате, Дворжак, Виторио Монти и Прокофиев, уточняват организаторите от BG Sound Stage. Сред най-известните интерпретации на Гарет са Вариацията на Фриц Крайслер по тема на Корели и „Танцът на елфите“ на Антонио Бадзини, както и „Полетът на бръмбара“ на Римски-Корсаков. Последното произведение през 2008 г. амбицира Гарет да подобри световния рекорд на Гинес за най-бързо свирене на цигулка.

Пред родните меломани Гарет ще демонстрира умения върху

най-скъпия в света „Страдивариус“

Цигулката е на 300 години и е оценена за над 5 млн. долара. Неслучайно, музикантът казва, че този инструмент е естествено продължение на ръката му. На тази цигулка той свири и във филма за Паганини „Цигуларят на дявола“, където играе главната роля.

„Класиката винаги е била моят дом“, казва Гарет. И доказателството за това е, че негови учители са едни от най-авторитетните ментори в жанра – Айзък Стърн, Ида Хендел и Ицках Пърлман, а първите му записани албуми за „Дойче Грамофон“ са именно с произведения на Моцарт, Чайковски и всички Капризи на Паганини.

„Единственото интересно нещо, за което заслужава да изхабиш времето си, това е страстта, продължава Гарет. И без значение как изглеждаш,

ставаш крайно непривлекателен, ако не гориш отвътре

ако няма у теб страст“.

Преди броени дни Гарет бе удостоен с награда за цялостен принос към световната музикална сцена за 2017 г. Призът Frankfurter Musikpreis ще му бъде връчен официално през април в църквата „Свети Павел“ във Франкфурт, където ще има и концерт.

Животът на 38-годишия виртуоз е не по-малко интересен и показва пътя на едно момче до това да бъде наричан „Джими Хендрикс на цигуларите“ и с още десетки най-различни атрактивни имена.

Дейвид е роден в Аахен, Германия, от американка и немец. Започва да се учи да

свири на цигулка от 4-годишна възраст, на 7 вече изнася концерти, на 13 подписва договор

като артист на „Дойче Грамофон“, концертира и прави звукозаписи. На 17 решава да се откъсне от родителите си, за да намери своя път в изкуството. Първо заминава за Англия, където за кратко учи в Кралския музикален колеж в Лондон. Но желанието му е да стигне до Америка и да учи в едно от най-престижните музикални училища – „Джулиард“ в Ню Йорк. Завършва го през 2004 г. без никаква финансова подкрепа от родителите си и се издържа сам, работейки най-различни неща, включително като фотомодел и като чистач на училищните тоалетни – защото тази работа се е заплащала най-добре на студентите.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Гарет е не само талантлив цигулар, но и истински шоумен – движи се сред публиката, понякога дори „лети“ над нея, докато свири. Всичко, за да покаже, че не е нужно класиката да бъде статична, а може да е забавна и достъпна. По време на концертите си винаги говори за музика, обяснява кои са неговите вдъхновения, защо е композирал нещо подобно. Смята, че това е част от шоуто и начин да накара хората да се почувстват истински щастливи.

Не правя нищо по-различно от това, което са правили други, векове преди мен

обяснява той и дава за пример своя идол Паганини, който на концертите си интерпретира върху популярни класически произведения.

Талантът и харизмата му носят милиони фенове по целия свят, 23 златни и 16 платинени награди. За албума си Explosive е награден със злато в Германия и Австрия в рамките само на няколко седмици.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Именно заради Explosive суперзвездата ще се завърне у нас на 6 юни 2018 г. в „Арена Армеец“, но вече с огромен бенд, впечатляващи с размерите си електронни екрани и спиращи дъха сценични ефекти. Предстоящият концерт у нас е по покана на АртБГ и предоставя втора уникалната възможност на почитателите да чуят Гарет, но на електрическа цигулка.

Първата част от турнето вече претърпя феноменален успех с продадените рекордни 300 000 билета и дава всички предпоставки за още по-успешна втора част, която ще мине през Аржентина, Бразилия, Полша, Прибалтика, Израел, Румъния и България. Билетите у нас са на цени от 65, 85, 105 и 185 лв.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos