Филм, направен от деца за деца – по този нестандартен начин се представя българската история в „Хан Тервел“.

В снимките и изработването на декорите се включват група деца на между 8 и 12 г., които с общи усилия пресъздават всеки един детайл от историческото време. Техният герой пътува назад във времето, за да види всички обсади на Констнтинопол и победата над арабите.

Предложението за създаването на поредицата филми идва от Маги Благоева, учител по история. Нейното желание е да създадат осем филма. Вече има два – за хан Кубрат и за хан Аспарух.

Зад заснемането им стои режисьорът Иван Николов.

„Решихме да направим филм на историческа тематика. Първо, защото ние сме българи, и второ, защото това е чудесна възможност на децата да се докоснат до онова време, да съпреживеят, посредством героите – епохата, всички детайли. Освен, че ще учат история, те всъщност успяват да надградят и развият в себе си много качества, които ще са им полезни за живота“, обяснява той.

При заснемането на филма е използвана техниката стоп-моушън, за която режисьорът разказа, че е много бавно, но и много интересна. Освен че пресъздава епохи, може да накарат човечетата да летят, да се телепортират и по този начин да оживеят.

Следващият филм е за хан Крум.