Даването на фъстъчено масло на бебетата в ранна детска възраст може да осигури защита срещу алергия към фъстъци за цял живот, сочи ново проучване.

При тийнейджърите, които са го консумирали до 5-годишна възраст, вероятността да развият алергия е била със 71% по-малка, отколкото при избягване на тази храна.

Екипът от Кралския колеж в Лондон съветва родителите да предлагат фъстъчено масло по време на отбиването, а след това редовно и в големи количества до 5-годишна възраст, пише Би Би Си.

Децата под 5-годишна възраст не трябва да ядат цели или нарязани фъстъци поради опасност от задавяне.

Идеята за даване на фъстъчено масло на бебета и малки деца ще ужаси цяло поколение родители, на които е било казано да избягват тази храна поради страх от алергии. Навремето се препоръчваше фъстъците да се избягват напълно до 3-годишна възраст.

Но алергиите към фъстъци стават все по-често срещани и вече засягат едно на 50 деца, а съставката е забранена в много училища.

Изследването на Кралския колеж показва, че първоначалният съвет е бил погрешен. Ранната възраст е периодът, в който имунната система се научава да разпознава приятел от враг.

Хранителните алергии са резултат от това, че имунната ни система приема нещо безобидно за сериозна заплаха. Ето защо малко количество фъстъци може да предизвика непреодолима и животозастрашаваща реакция у алергичния човек.

Преди около 15 години 640 деца с висок риск от алергия към фъстъци започват да участват в клинично изпитване. Половината от тях избягват фъстъците, а другата половина ги приемат като част от диетата си между 4-месечна и 5-годишна възраст.

Първоначалните резултати показват, че консумацията на фъстъчено масло води до драстично намаляване на алергиите до момента, в който децата навършват петия си рожден ден.

Но дали тази защита ще продължи дълго или тези деца ще трябва да приемат фъстъци постоянно, за да останат защитени?

Резултатите, публикувани в NEJM Evidence, показват, че защитата продължава, независимо дали децата продължават да ядат фъстъци, или ги премахват от диетата си. През тийнейджърските години:

  • Около 15 от всеки 100 деца с висок риск, които са избягвали фъстъци като бебета, развиват алергия
  • Само четири от всеки 100 деца с висок риск, които редовно са яли фъстъци като бебета, са развили алергия
  • алергията е намаляла със 71%
  • Няма значение дали децата са продължили да ядат фъстъци след 5-годишна възраст

„Радвам се да видя, че тази защита продължава и в юношеска възраст. Имаме основателни причини да смятаме, че тя ще продължи през целия живот на индивида. Изключително необичайно е да се наблюдава нова поява на алергия към фъстъци в юношеска възраст. Тази проста намеса ще има забележително значение за бъдещите поколения и ще доведе до рязко намаляване на алергиите към фъстъци“, казва проф. Гидеон Лак от Кралския колеж в Лондон пред Би Би Си.

Снимка: iStock

Екипът съветва родителите да включат фъстъчено масло в диетата на бебето, когато то е готово за твърда храна. След този момент то се консумира три-четири пъти седмично, което прави около една и половина или две супени лъжици фъстъчено масло седмично.

Това означава, че първият опит на организма с фъстъците е в корема, където е по-вероятно да бъдат разпознати като храна, а не върху кожата, където е по-вероятно да бъдат третирани като заплаха.