Оспорваната надпревара с разпространението на COVID-19 по света води до по-бързи темпове за създаване на ваксина за новия коронавирус. Миналата седмица от Оксфорд обявиха, че тяхната ваксина изглежда като да създава имунен отговор, но тепърва предстоят още тествания, за да бъде сигурно.

Междувременно онлайн пространството изобилства от конспиративни теории и фалшиви твърдения за качеството на тези ваксини, но три от тях се отличават с особена популярност, пише Би Би Си.

Ваксината променя ДНК-то ни?

Остеопатът Кари Мадеж твърди във видеоклип, публикуван в социалните мрежи, че бъдещата ваксина за COVID-19 ще промени ДНК-то ни и по този начин организмите ни ще станат генно-модифицирани.

Според нея ваксината „ще ни закачи“ автоматично към изкуствен интелект.

Видеоклипът изобилства от фалшиви твърдения, като например, че нито една от тестваните по света ваксини не преминава през правилно тестване и не се следват медицински протоколи.

Според данни на СЗО в момента се тестват 25 различни ваксини, но нито една от тях няма да промени човешкото ДНК или пък да ни „инсталира“ изкуствен интелект.

Въпреки това видеото на Кари Мадеж е широко споделяно онлайн и до момента е гледано над 300 хил. пъти. Подобно на редица други конспиративни теории, видеото беше многократно изтривано онлайн, но то се появява в нови и нови копия и все още може да бъде открито.

„Искат да сме опитни мишки!“

Една от най-широко подкрепяните конспиративни теории е, че човечеството ще бъде използвано за опити с ваксината. Много потребители онлайн вече заявиха, че няма да си поставят животоспасяващият медикамент, защото смятат, че това е заговор да бъдат опитни мишки.

Това не е вярно – всички тествани ваксини минават клинични изпитания, които са базирани на строг протокол. Това означава и регулации от здравните власти на отделните държава.

Нуждата от ваксина за COVID-19 определено забързва процеса по създаването й, но това не означава, че тя ще бъде опасна за здравето.

Ваксина, а не испанският грип е причинил смъртта на над 50 млн. души

Наглед безобиден колаж твърди, че ваксина е причината за над 50 млн. смъртни случая от испански грип по време на пандемията от 1918 г.

Това не е вярно. Причината за смъртните случаи е именно липсата на ваксина за инфлуенцата – непозната болест през 1918 г.

Колажът, за който трябва да внимавате!

Тогава учени от Великобритания и Съединените щати експериментирали с базови бактериални ваксини, но те са коренно различни от препаратите, които се произвеждат в съвремието, коментира историкът Марк Хонингсбаум пред Би Би Си.

Причината за смъртта е била тежката грипна инфекция или прекалено силният имунен отговор на тялото.