Русия е обвинена от британското правителство в опит да открадне проучването и данните, които се използват във Великобритания за направата на ваксината за COVID-19. Според информацията на „Даунинг стрийт“ 10 хакерската атака била спонсорирана от руското правителство, пише „Телеграф“.

Националният център за киберсигурност на Великобритания информирал премиера Борис Джонсън, че именно Кремъл стои зад продължаващата хакерска атака срещу университета „Оксфорд“ и Имперският колеж в Лондон. Именно на тези места са двата научни екипа, които работят по разработването на ваксина за новия коронавирус.

Британското правителство не поясни дали опитите за кражба на данни са били успешни.

Според данните събрани от Националния център за киберсигурност атаките започнали февруари-март, когато COVID-19 се превърна в глобален проблем. Разследващите твърдят, че властта по най-високите етажи е директно замесена от атаките, намеквайки, че самият Владимир Путин е наясно с действията на руските хакери.

Извършителите са с групово име APT-29, по-познати с екранните имена Cozy Bear и The Dukes.

Събитията с пробивите в търсенето на ваксина за COVID-19 изглежда също подкрепя теорията – миналата седмица от „Оксфорд“ обявиха, че са направили значителен пробив в търсенето на ваксина. Според британските учени тя може да започне да се произвежда още през октомври. Един ден по-късно руски представители също обявиха успех за своята ваксина, като заявиха, че до края на годината могат да произведат 200 млн. дози.