Рядък вид жираф, който няма петна по кожата си, се роди в зоологическата градина „Брайтс“ в Тенеси. Това е станало на 31 юли, а новороденото очарова посетителите, съобщава агенция Ройтерс.

Зоологическата градина смята, че жирафчето е единствено по рода си, тъй като тези животни (от вида мрежести жирафи) рядко се раждат без характерната за тях шарка. Според местните медии последният известен екземпляр без шарка е роден в зоопарк в Япония през 1972 г.

Отличителните петна от тъмна козина, открити при мрежестите жирафи, не са произволни по своята шарка или форма, а са наследяват от майката. Смята се, че отличителните шарки осигуряват камуфлаж, което предполага, че индивидите, родени без тях, може да им е трудно да се скрият от хищниците в дивата природа.

Снимка: Reuters

Името на женското едноцветно жирафче ще бъде определено чрез анкета в социалните медии. Тя стартирана във вторник (22 август), съобщават от зоологическата градина.

Час от направените през последните 24 часа предложения включват Kipekee, което в превод от суахили означава „уникален“, както и Firayali – „необичаен“. Анкетата е отворена до 4 септември.