Един от десертите за сватбеното тържество на принц Хари и Меган Маркъл е дело на българин. Иван Александров е майстор-сладкар и освен това е брат на актьора Владимир Карамазов.
Макар да има кариера в България, Иван заминава за Лондон. Сега, пет години по-късно, прави торти за взискателни клиенти.
Днес 300 журналисти в пресцентъра в Уиндзор ще опитат от неговата 5-етажна 100-килограмова торта.
Поръчката прави лично Дебора Бонети, председател на асоциацията на международните журналисти.
„Моята идея беше, че ще има журналисти от цял свят – така че да пробват горе-долу същия вкус на темата. В момента всичко, което се прави в Лондон, е на тема бъз и лимон”, обяснява той.
„Всички сватбени торти тук се правят с т.нар. сет ъп на масата, ние ги транспортираме до там отделно, и ги сглобяваме на место”, добавя той.
Макар да отказва да говори за цената на тортата за кралската сватба, майсторът-сладкар споделя, че сред най-скъпите торти, които е правил, са тези за индийски сватби – минималните варират от 700-800 паунда и стигат до 1500 - 1800 паунда.
През годините Александров е вкарвал и торта „Гараш” в изискани хотелски менюта, но казва, че англичаните са традиционалисти - в във вкуса си за десерти.
След 2-3 месеца Иван планува да организира отворени курсове за начинаещи и средно напреднали в София.
Вижте още във видеото: