Благодарение на компанията SpaceX до 2030 г. ще можем да летим по направление Лондон – Ню Йорк само за 29 минути, предвиждат анализатори.

Един от най-дългите полети в момента Лондон – Сидни би продължил по-малко от час, ако SpaceX осъществи целите си да направи пътуването с ракети извън земната атмосфера достъпно.

Швейцарската инвестиционна фирма UBS предвижда, че подобен тип превози биха фалирали традиционните самолетни компании и дългите полети ще останат в миналото. Те изчисляват, че до 2030 г. пътуването с ракети би носило 19,5 млрд. долара на година.

Мечтата на SpaceX да направи пътуването в Космоса достъпно за масовата публика би струвало около 2,3 млрд. долара на година.

Снимка: iStock

“Докато повечето хора смятат, че пътуването на Земята чрез ракети изглежда като научна фантастика, ние смятаме, че има огромен пазар за това. Космическият туризъм, макар в начална фаза, също има огромен потенциал. С времето цените ще паднат благодарение на развиването на технологиите и това ще го направи по-достъпен”, коментират Джаръд Касъл и Майлс Уолтън от UBS в интервю.

За 2018 г. 150 млн. души са прекарали повече от 10 часа в полети. Според анализатори дори малък процент да се ориентира към пътуването с ракета, пазарът отново би бил огромен за подобен тип придвижване.

Ако всички планове на SpaceX се осъществят, космическата индустрия би струвала 805 млрд. долара до 2030 г.