Вървейки през пустинята в югозападен Пакистан, камилата Рошан всекидневно носи безценен товар от книги и учебници за децата, които не могат да ходят на училище заради пандемията от COVID-19.

Малчуганите, които живеят в отдалечените села с твърде тесни улици за превозни средства, обличат най-хубавите си дрехи и бързат да посрещнат животното. 

Снимка: Ройтерс

Учебните заведения в Пакистан са затворени от март 2020 г. и оттогава са отваряни само за кратки периоди. Около 50 млн. ученици и студенти повече от година се обучават от вкъщи, но това е особено трудно за места, като провинция Белуджистан, където в много населени места достъпът до интернет почти не съществува, предаде „Ройтерс“.

Проектът „Камилска библиотека“ е създаден през изминалия август от Рахима Джалал, директор на местно училище, защото е искала децата да продължат да учат, въпреки карантината.

Снимка: Ройтерс

Проектът е в сътрудничество с неправителствените организации Фонд за женско образование и Дружество за книжен автобус "Алиф Лайла", които от 36 г. осъществяват проекти за детски библиотеки в страната.

Камилата разнася книгите до четири различни села в област Кеч, като посещава всяко населено място три пъти седмично и всеки път остава за около два часа. Децата заемат книги и ги връщат при следващото посещение на Рошан.

Снимка: Ройтерс

"Харесвам учебниците с картинки, защото така разбирам историята по-добре", казва деветгодишният Амбарин Имран пред „Ройтерс“.

Рахима се надява проектът да продължи и да обхване повече села, но за да се случи това е необходимо финансиране.