Астероид с размер между 18 и 40 метра ще прелети близко до Земята. Според учени явлението не е необичайно, но не винаги е безопасно.

Астероидът #2019EA2 ще премине покрай Земята на 22 март около 4 ч. сутринта българско време. Големината му е колкото един жилищен блок.

 

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е тяло, което се движи между орбитите на Венера и Земята, като периодично минава ту близо до Венера, ту близо до земята”, обясни физикът от БАН Пенчо Маркишки.

Вероятността астероидът да удари Земята е нищожна. Според учени подобно нещо няма да се случи в близките 100 години. Един от най-запомнящите се случаи на паднал астероид в последните години е Челябинският – през 2013 година. Неговият размер обаче е два пъти по-малък от астероида, който ще премине покрай Земята в петък.

Снимка: Reuters


„В зависимост от състава му #2019EA2 би причинил различни видове щети. Все пак ще има изпотрошени прозорци, ще има изпочупени покриви. И най-вероятно, ако е железен – би оставил малък кратер”, обясни търсачът на метеорити Георги Пенев.

Подобни небесни тела с размери под 50 метра се считат за малки. Лошото при тях обаче е, че ги засичат едва ли не в последния момент. И макар на теория да не са опасни за нас, ако посоката им е перпендикулярна на земната атмосфера, могат да нанесат сериозни щети. Затова усилията на учените са насочени към разработването на методи, с които малките астероиди да бъдат забелязвани по-рано.

На 22 март #2019EA2 ще може да се наблюдава от Земята, но с поне средно мощен телескоп.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!