Рекорден брой саркофази от Древен Египет бяха открити в Луксор. Археолозите са намерили 30 дървени ковчега, в които има мумии на мъже, жени и деца. Това е най-голямото откритие от близо век, пише „Ройтерс”.

Снимка: EPA

Ковчезите са открити в некропола Асасиф. Той включва гробове от средното, новото египетско царство и от периода 1994 - 332 г. пр. Христа, вероятно от 22-ра фараонска династия. "Това е голяма гробница на две нива", посочват от министерството на паметниците на културата.

Експертите обясняват, че саркофазите са в изключително запазени, а по тях има впечатляващи цветни рисунки. Находките са открити по западния бряг на река Нил, край Луксор. 

На снимки се виждат цветни ковчези с надписи и рисунки.

Снимка: EPA

От министерството увериха, че въпросните находки са сред най-големите и най-значимите през последните няколко години.

Снимка: EPA
Предстои ковчезите да бъдат реставрирани. След това те ще бъдат изложени в Големия египетски музей, който ще отвори врати догодина близо до пирамидите в Гиза.

Саркофазите от Луксор са част от редица големи археологически открития през последните месеци. Именно затова египтяните се надяват това да възвърне силата на туристическия сектор в страната.

Снимка: EPA
От 2011 г. насам вътрешнополитически проблеми и гражданско недоволство отдръпна голяма част от желаещите да посетят Египет и безбройните археологически паметници на културата.