На церемонията по раздаването на наградите на Американската филмова академия тази година трима ветерани на киното ще се опитат да спечелят вторите си „Оскар“-и и то на възраст, която ще ги постави сред най-възрастните актьори, получавали наградата.

Един от тях е 76-годишния Джо Пеши, звезда от филма „Разяреният бик“ от 1980 г. За тази роля той получи номинация за „Оскар“, но не можа да грабне самата награда. Чак 10 години по-късно наградата „Оскар“ дойде в ръцете му, благодарение на филма на Мартин Скорсезе „Добри момчета“. Пеши беше отличен за поддържаща роля. Отново за поддържаща роля и отново във филма на Скорсезе, в който си партнира с Робърт де Ниро, Джо Пеши е номиниран и тази година.

Много почитатели на 79-годишния Ал Пачино стискат палци именно той да вземе „Оскар“. Макар да е един от най-големите актьори в Холивуд, Пачино не само е получавал „Оскар“ един единствен път, но и от тогава не е номиниран за нищо. Номинацията му за „Ирландецът“ е първата от 27 години насам.

Сред номинираните най-голям (и като възраст и като име) е 82-годишният Антъни Хопкинс, когото целият свят свързва с образа на гениалния убиец и канибал доктор Ханибал Лектър. Именно за ролята на доктор Лектър Антъни Хопкинс получи единствения си засега „Оскар“. През следващите 6 години беше номиниран още три пъти, но наградата така и не стигна до него. Номинацията му за ролята на папа Бенедикт XIV е първата му през 21 век.

На сайта LadyZone.bg може да видите кои са десетимата най-възрастни актьори, които са получавали „Оскар“: