Неслучайно, „Уолстрийт джърнъл“ го нарича Маестрото на масите, а в едно от стотиците писма, които получава всеки месец, лекар с 25-годишен болничен стаж му пише: „Една от сестрите донесе DVD с изпълнение на Вашия весел оркестър и изведнъж пациентите ми вече нямаха нужда от мен“.

„Явно, музиката има лечебна сила“, обобщи самият Андре Рийо, след като разказа тази и още много интересни истории на 8 и 9 юни в зала „Арена Армеец“, по време на концертите си в София.

Той умее да ласкае своята публика, без да прекалява..Умее да й показва обичта си, без да е неискрен. Умее да накара хиляди хора наведнъж да се обединят в името на музиката, да излъчват положителна енергия и да бъдат едно цяло. Умее да поднася и изненади – с апломб и разточителност, без те да изглеждат евтини и неуместни.

„Всяка вечер правя един и същ ритуал – отивам в хотела, влизам в стаята, обличам си пижамата, лягам в леглото, завивам се, затварям очи и си мисля за София. И ето, че тази вечер сме тук“. Думите на Рийо звучат достоверно, защото само след минута тази публика ще издържи вокален тест с Volare в компанията на трима виртуозни тенори – Гари Бенет (Тазмания), Бeла Маврак (Унгария) и Серж Бош (Белгия), а на следващата им ария – Nessun Dorma от Пучини, ще се отблагодари с поредната доза силни овации.

Чисто холандската изненада в спектакъла беше изпълнение на карийон от Франк Стейнс. „В Холандия всяка църква си има кула, а в нея има музикант, който обикновено свири там, и то самичък. Тази вечер ще чуете творба, адаптирана за хор, оркестър и карийон“, обясни Андре Рийо.

Второто парче на Стейнс бе своеобразно надсвирване с ксилофон, за да покаже, че може да е „по-бърз от светкавица“. Ефектът бе подсилен с пушек, който се разнесе от „прегрелите“ инструменти.

Андре Рийо не пропусна да разкаже и история, свързана с Франк, който е и пианист. След концерт във Виена всички се прибрали в хотела, който бил построен така, че всички стаи да гледат към лобито. „Когато Франк засвири, се получи атмосфера, която никога няма да забравя, сподели шефът на най-големия частен оркестър в света. А хората, вместо да спят, отвориха прозорците си и запяха“.

Друг от акцентите на концертите в София бе участието на трите сопрани. На финала, на „Алилуя“ се включиха и тримата тенори.

А изпълнението на 32-годишното холандско сопрано Дони Ван Дурн с ария на Верди от „Риголето“ бе кулминацията на целия 3-часов спектакъл.

На фона на нейното изпълнение избледня спомена за „снега“, който се изсипа върху главите на публиката в централната част на залата. Но и тази изненада на Рийо бе поредното му обяснение в любов към почитателите, гарнирано с неповторимото му чувство за хумор: „Следващата песен е с вода!“.

„Научно доказано е, че пеенето заедно ни прави щастливи“, заяви маестрото. По думите му, когато пеем, мозъкът произвежда хормонът на гушкането. Доказателството – поредния валс, и съветът към родителите: „Изпратете детето си в хор, това е най-доброто, което може да направите за неговото музикално развитие и за неговото щастие“.

След антракта последва „преброяване“ на присъстващите: „Ние сме тук отново, но вас ви няма. Това нормално ли е в София? Е, и аз съм от София“. След кратък диалог със залата стана ясно, че освен българи, има и фенове на Андре Рийо от Израел, Сърбия, Гърция, Ливан, Русия, Канада, Египет.

Емоционални бяха минутите и с The Lonely Shepherd (Самотният пастир) и флейтистът Търн Раматис. Той е приятел на Рийо от 50 години и неразделна част от неговия оркестър през всичките 32 години на съществуването му.

И след този празник на сетивата, никой не се съмнява в думите на Андрей Рийо: „Аз имам най-хубавата професия на света – да правя музика“.

Андре Леон Мари Никола Рийо е от валонски произход. Роден е на 1 октомври 1949 в Маастрихт, Холандия, в семейство с 6 деца. Името Рийо е с френски хугенотски произход. Баща му е диригент на Маастрихтския симфоничен оркестър. Младият Рийо започва да учи цигулка на 5 години. В ранна възраст започва да проявява интерес към оркестрoвaта форма.

Следва в Кралската консерватория в Лиеж и в консерваторията в Маастрихт (1968-1973). От 1974 до 1977 г. е студент в Музикалната академия в Брюксел, където учи при Андре Гертлер. Награден е със степен Premier prix от Кралската консерватория в Брюксел.

Снимка: Даниел Димитров

Андре Рийо започна началото на годината силно като обяви 100-тния си концерт на големия площад Ваерхоф в Маастрихт. От 2005 г. насам всяко лято той изнася традиционните си концерти пред многохилядна публика в родния си град. Само през 2018 г. е събрал 150 000 свои фена от 80 страни на спектаклите си на открито.

До момента този холандски цигулар, диригент и основател на оркестъра „Йохан Щраус" е продал впечатляващите над 40 милиона CD и DVD копия, и е отбелязал над 30 първи места в различни класации. Отделно има над 500 платинени награди, три класически британски награди за „Албум на годината” и милиарди гледания в YouTube. Свири на цигулка „Страдивариус“ от 1667 г.

Снимка: Даниел Димитров