Американската поетеса Луиз Глюк е носителката на тазгодишната Нобелова награда за литература.

Тя получава признание заради своя „отличителен поетичен глас, който със строга красота прави индивидуалното съществуване универсално“, гласи съобщението, прочетено по време на обявяването на лауреата в Шведската Академия в Стокхолм.

Глюк е родена през 1943 г. в Ню Йорк и, освен писател, е и професор по английски в престижния Йейлски университет.

Дебютът си прави през 1968 г., когато публикува първата си стихосбирка „Първороден“. Скоро след това е призната за един от най-обещаващите съвременни поети на американската литература. Досега е издала 12 стихосбирки и няколко тома с есета върху поезията.

ТУК можете да прочетете творби на поетесата

Детството, семейството, близките отношения с родителите и братята и сестрите са централни теми в творчеството на Глюк. Тя черпи вдъхновение от митологията и класическите мотиви в литературата, но и не отича, че в стиховете ѝ могат да бъдат открити автобиографични елементи.

За своето творчество американката печели и други престижни награди като Пулицър през 1993 г. и Националната литературна награда на САЩ през 2014 г. Тази година тя се превръща и в 16-тата жена нобелов лауреат по литература от общо 113 от 1901 г. насам.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!