Зоологическа градина в Сиатъл сподели история, която докосва емоционално. От редакцията на Си Ен Ен коментират, че това е любимата им статия този месец.

В нея се разказва за шест яйца на фламинго, спасителна акция във въздуха и осигуряването на топлина. Във фокуса е бързината на едно креативно мислене, но и отзивчивостта на хората.

През август 2023 г. шест яйца на фламинго от зоологическата градина в Атланта са избрани да бъдат транспортирани до зоологическата градина Woodland Park в Сиатъл. Там те трябвало да бъдат посрещнати от птици, които са надминали размножителната си възраст.

Амбър Мей с внучката си Съни и фламингото, което получава същото име Снимки: Woodland Park Zoo

Според плана служител в зоологическата градина в Woodland Park трябвало да транспортира шестте яйца от Атланта до Сиатъл с приблизително шестчасов полет. Те били поставени в преносим инкубатор, за да бъдат поддържани топли. По време на полета обаче инкубаторът спира да работи.

Служителят бързо търси помощ и извиква стюардесата на Alaska Airlines, като ѝ отправя необичайна молба.

„Пътникът натисна бутона за повикване и ме попита дали бих могла да помогна за запазването на топлината на няколко големи яйца“, казва Амбър Мей в изявление, публикувано от авиокомпанията.

Тя веднага отишла до кухнята на самолета, намерила гумени ръкавици и ги напълнила с топла вода. След това Мей занесла ръкавиците на служителя на зоопарка и заедно ги увили около яйцата, образувайки топло гнездо.

Междувременно други пътници в самолета, които седели наблизо, започнали да предлагат своите палта и шалове за допълнителна изолация, посочват от зоологическата градина.

По време на полета Амбър Мей проверява яйцата и заменяла ръкавиците с нови, когато водата в тях вече била охладена.

„Яйцата на фламинго нямаше да оцелеят в неработещ преносим инкубатор в продължение на пет часа. Изключително благодарни сме за креативното мислене, което доведе до безопасното транспортиране на нашите ценни яйца“, казва Джоана Клас, която отговаря за грижите за животните в Woodland Park Zoo.

Амбър Мей с внучката си Съни и фламингото, което получава същото име Снимки: Woodland Park Zoo

Според служители на зоологическата градина действията на стюардесата и помощта на другите пътници са помогнали за спасяването на живота на шестте птици фламинго, които в крайна сметка се излюпват здрави през следващия месец.

Шестте чилийски пиленца фламинго са първите, излюпени в зоопарка Woodland Park от 2016 г. насам. След като те разпукали черупките през септември, грижите за тях поели опитни гледачи на птици, които ги хранели и водели на разходка всеки ден, за да им помогнат да се упражняват.

Месеци след случилото се по време на полета стюардесата Амбър Мей е поканена да се срещне с птиците в зоологическата градина. Тя избира името на едно една от тях. Нарича я Sunny на името на току-що родената си внучка.