Красивото розово фламинго избяга от Поморийското езеро. Причината не е в лошото време.

„Наблюдаваме едно систематично нарушение на един от режимите на защитените зони, а именно практикуване на екстремни спортове. Има една малка групичка хора, които винаги нарушават забраните“, каза Димитър Попов от „Зелени Балкани“.

Той подчерта, че най-често се подават сигнали към тел. 112 и до зеления телефон.

Поморийското езеро е в защитена територия, а табелката се маха многократно.

За да може да се завърне фламингото в Поморийското езеро, трябва да спре човешката дейност в него, убедени са и експерти от БДЗП (Българското дружество за защита на птиците).

„Законът е категоричен – пясъчната коса е на територията на две защитени зони за птиците и местообитанията, и една защитена местност за качествата на водата на Поморийското езеро. Любители на екстремните спортове нямат право да навлизат в тази част от езерото“, коментира директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов.  

Маринов допълни, че се охраняват местообитанията на над 80 вида птици, които гнездят, преминават или зимуват в Поморийското езеро и тяхното спокойствие не трябва да се смущава. За съжаление, много често от екоинспекцията установяват нерегламентирано навлизане в защитената част, но от полицията не успяват да заловят нарушителите, защото езерото е дълго 6 километра.

Повече гледайте във видеото.