На 20 юли 1973 г. големият китайски актьор Брус Лий е откаран в болница. Най-голямата екшън легенда на Хонконг е обявен за мъртъв веднага, когато го докарват в болницата, а аутопсията показва, че има оток на мозъка, въпреки че няма видими наранявания.

Той е само на 32 години. Така Китай и световното кино губи един от най-значимите актьори от филмите с бойни изкуства. Ако беше оцелял, днес Брус Лий щеше да навършва 80 години.

Снимка: Getty Images

Истинското му име е Лий Юен Кам

Според китайския календар той е роден в Годината на дракона в болница в китайския квартал на Сан Франциско. Когато е на три месеца, родителите му се връщат в Хонконг.

Лий започва актьорската си кариера преди да проходи. В първата си екранна роля „играе“ бебе, което носят на ръце. През 1950 г. 9-годишният Лий получава и първата си главна роля в китайския филм „Хлапето“.

Малкият Брус Лий не е сред най-добрите ученици – изкарва лоши оценки и постоянно го наказват за лошо поведение, което принуждава родителите му да го преместят в друго училище.

Проблем пред момчето е, че родителите му не са чисти китайци, а имат европейска кръв във вените си, което кара останалите деца да го виждат като по-нисш.

Малкият Лий често влиза в ръкопашни битки със съучениците си и баща му решава, че най-добрият начин за действие е да запишат малкото момче на някакъв вид бойно изкуство.

Когато е на 18 години Брус Лий за пореден път влиза в ръкопашен бой, но този път опонентът му има връзки с организираната престъпност в Китай и животът на момчето е изложен на реална опасност. За да го предпази, баща му го изпраща в САЩ.

Снимка: Getty Images

През 1966 г. Брус Лий започва да се снима в американския телевизионен сериал „Зеленият стършел“, който продължава само един сезон (26 епизода), но става хит и донася изключително голяма популярност на младия китаец. Това е първата американска продукция, която показва китайски бойни изкуства.

На сайта LadyZone.bg може да прочетете още любопитни факти за актьора: