Взривиха най-голямата останала бомба от Втората световна война в Полша. 75-години по-късно „Високото момче“ видя своя край. 5,4-тонната бомба беше взривена след неуспешна подводна операция за обезвреждането ѝ. Близо 750 души бяха евакуирани от близкия град Швиноуйшче преди операцията.

Компетентните органи първоначално бяха дали 50% шанс за обезвреждането на бомбата, така че взривът не е изненадващ. Все пак няма пострадали и нанесени щети. На кадри се вижда как „Високото момче“ се взривява под водата, а на повърхността се образува висока струя вода.

В бомбата има 2,4 тона експлозивен материал. Тя е била хвърлена от британските ВВС при атака срещу германския крайцер Lutzow през 1945 г. Бомбата е пропуснала целта си и е паднала на дъното на канала, където остава десетилетия наред.

Любопитно е, че „Високото момче“ е „сеизмична бомба“ – концепция на Великобритания, при която подобен тип бомби се пускат от по-високо, за да развият голяма скорост, да проникнат надълбоко в земята и да предизвикат ударна вълна или да оформят кратери.

„Високото момче“ е дълго 6,4 м и широко приблизително 1 метър. Полският флот използва робот за обезвреждането, за да опита да премахне експлозивния заряд, без да предизвика детонация.

Случва се точно обратното. Първоначално властите не искат да има контролирана детонация, тъй като може да се причинят щети на газопровод в района. След последвалия взрив инфраструктурата остава невредима.

Полша е била обект на засилени бомбардировки в последните дни на ВСВ. Стари боеприпаси биват откривани всяка година.