Там, където графитите обагрят живописния дух на къщи със столетна история, там където богатите джентълмени са пушели пури и са гледали „Кан-кан“. Там, в сърцето на Стара София, сред виенската архитектура, всяка година „КвАРТал фестивал“ тупти в ритми, цветове, хора и история.

За пореден седми път събитието ще се проведе в карето между булевардите "Мария Луиза", "Дондуков", "Васил Левски" и "Сливница". Идеята за фестивала се заражда през 2015 г., а първото му издание е през 2016 г.

Снимка: Фотограф: Анастас Чобанов

И така, през годините „КвАРТал фестивал“ успя да върне живота и духа на тесните красиви улици, изпълнени с малки работилници и семейни истории.

Седемте неща, които промениха „КвАРТала“ за 7 години

1. Създаде се общност/гражданско общество

Организаторът на фестивала Мартина Стефанова описва формирането на гражданското общество като едно от ключовите неща, които са успели да се случат в квАРТал-а, благодарение на седемте години усилен труд.

„Т.е. те да свикнат с това с идеята, че могат да променят неща, когато са заедно – в общност. Сами можем да си поискаме да имаме по-добра инфраструктура, по-добра видимост“, добавя тя.

Снимка: Фотограф: Анастас Чобанов

Именно заради това в „Дом на киното“ на 17 септември ще има форум, в който живущите в района или всички, които се интересуват от него, могат да се вкючат. Темата е нуждите на общността в квартала и това, което общината предлага като услуги.

2. Обживяване

Казват, че първите седем години от развитието на всеки живот са най-важни, тъй като през това време развиваш характера и ценностите си. Седемте издания на „КвАРТал фестивал“ са успели да възпитат любов към стария бохемски квартал на София, защото все повече млади хора го избират за свой дом.

3. Бизнеси

Какво е една общност, без развитието на бизнес в нея? С помощта на фестивала и сформираното гражданско общество в квАРТала-а се отварят много нови локации: ателиета, места за хапване и пийване, зали за събития, магазини, дюкяни, галерии.

Само за тази година има над 20 нови локации.

„За пример, едно семейство, което от 20 г. живее в САЩ, се разхождат по улица „Веслец“ и жената влиза в едно от ателиетата и казва: „Ех, тази София колко се е променила, не мога да повярвам. Не мога да стигна до центъра, спираме на всяка локация да гледаме. И човекът, който е в ателието, казал: „Вие, госпожо, сте в центъра“. И това наистина е центърът, старите хора го помнят и знаят, че това е центърът““, разказва Мартина Стефанова.

4. Културно и архитектурно наследство

Друга основна мисия на фестивала е да запази и показва архитектурното наследство на Стара София. В квАРТал-а има няколко слоя наследство - от по-древно, до виенски сицесион, има и по-модерни сгради, строени след 1944 г.

„Много хора започнаха да си спретват къщите, да боядисват. Образоваме ги чрез редица събития и по време на фестивала защо е важно да се опазва архитектурното наследство. Преди години, когато започвахме, казваха това е една стара къща, искаме да се разруши. Те така го възприемат „старо-ново“, не могат да разберат стойността на това „старо“ и как то, като се реставрира, ще изглежда по съвсем друг начин“, казва организаторът на фестивала.

Снимка: Фотограф: Анастас Чобанов

Целта е да се повдигна темата за опазването на културното и архитектурно наследство, като се постави темата за груповите паметници и улици, които да запазят своя облик

Ние връщаме стария бохемски дух. Тук е имало търговски къщи. Не случайно навремето е било скъпо да построиш къща във виенски стил. Тук се намира първият гинеколог в София, той има къща – паметник на архитектурата. Тук се говори, че Иван Вазов е намерил смъртта си по време на любовен акт в къщата на Евгения Марс на ул. „Бачо Киро”. Преди 1944 г. до тук е стигала ул. „Търговска“, добавя Мартина Стефанова.

Снимка: Фотограф: Анастас Чобанов

Тя допълва, че мястото се е наричало „кварталът на червените фенери“, защото тук богатите джентълмени са идвали да пушат пури и да пият, както и да гледат „Кан-кан“.

„Много от локациите, включително и къщата на архитект Георги Фингов долу в мазетата са били джентълменските клубове, където все още се пазят дървените сцени“, обяснява Мартина.

5. Повече пространства за хората

Хората зад фестивала от години се борят институциите да признаят официално района като едно от малките места, където е останала старата архитектура на Стара София.

А вече са постигнали една малко победа по пътя към бленуваната цел за повече пешеходни зони – освобождават половината от паркинга на Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община, в партньорство със Съюза на урбанистите в България, като така увеличават пешеходното пространство.

 

Снимка: Фотограф: Анастас Чобанов

„Израснала съм на едно публично пространство на улица „Бачо Киро“. Там дядо ми ме е изгледал. В момента там има строежи. Изведнъж детската градина, която помня от детството си, се превърна в строеж. Всеки един паркинг след COVID-19 се превърна в строеж. Те не са съобразени с района. Тези строежи убиват всички малко останали пешеходни и публични пространства. В момента това не е град за хората, а място, което обслужва нечии интереси и ние просто оцеляваме в него“.

6. Изкуство в градска среда

Основен източник на красиви емоции за посетителите и живущите в квАРТал-а е уличното изкуство по стените му, което даде различен, по-уютен и приятен облик на района. Така той се превърна в част от редовния Sofia Graffiti Tour с произведения на артисти от цял свят.

7. Истински творчески КвАРТал на София, който да е припознаван като такъв

Мартина Стефанова вярва, че София има нужда от свой творчески квартал, който да обагря културното наследство на столицата.

Снимка: Фотограф: Анастас Чобанов

„Успяхме да променим имиджа на района в очите на хората. Седем години стигат, трябва да започнат да възприемат, че ние не сме просто фестивал и културни дейци, които помагаме на хората за емоции и преживявания. А имаме абсолютни сериозни намерения, чрез тези преживявания, да говорим за подобряване на градската среда, опазване на архитектурното наследство. Време е това вече да се случи“, казва тя.

Какво ни очаква тази година?

Седмото издание на фестивала ще бъде изпълнено с наситена музикална програма, различни работилници и много пространства за забавление.

Темата на “КвАРТал Фестивал 2022” е „Малките неща“ – онези детайли, които създават общата картина, но в забързаното ежедневие често ни убягват. За пъстротата на фестивала ще се погрижат над 80 участници, избрали да развиват себе си, изкуството и бизнеса си именно в сърцето на Стара София.

„Има 150 локации, много от тях си имат собствена програма. Ще има детска музикална програма, изложбена програма. Ще отворим три апартамента на живущи, които са и артисти. Те ще направят изложба с техни картини, както и такива на техни приятели. Ще говорим за седемте години досега. Всяка локация ще изненада гостите на събитието със собствена програма“, обясни Мартина Стефанова.

Снимка: Фотограф: Анастас Чобанов

Ще има и множество пешеходни зони, които да правят достъпа до различните локации по-лесен.

„Тази година правим и подтема: „Екологията като начин на живот“, защото за нас да се движим в един по-чист град. Ще говорим за рециклирането, за опазването на средата, за новите източници на енергия“, добави организаторката.

Фестивалът се провежда с подкрепата на местната общност и локациите в района.

Пълна програма за събитието може да намерите на „Фейсбук“ страницата на “Kvartal Festival”.