"15:15:10:9:5" – това е името на един фотографски проект без аналогия в България.

Фотокнигата е дело на Кристина Христова.

Снимка: bTV

"Започна като емоционална задача в школа за съвременна фотография, където аз попаднах случайно, във връзка с моя интерес в тази сфера. Бях решила, че трябва да стана по-добра. Искрата се запали от това, което учителите ни показваха. На мен ми хрумна, тъй като аз съм семеен човек, приятелите около мен също, осъзнах че те са многодетни семейства. Аз самата имам две деца. Казах си, че ще започна да снимам тези хора, достатъчно съм снимала моите деца например", спомня си Кристина.

Фотографският експеримент се опитва да отговори на въпросите на многодетните семейства у нас, свързани с културните им потребности, но и не само.

"С книгата искам да дам един по-съвременен прочит на това нещо. Да се гледа на него не като догма, а по-скоро като на една връзка между хора, които са обединени от обичта. Това не е проект просто за семейства, за култура, за някакво изкуство", добавя тя.

Снимка: bTV

Кристина е решила да дари всички събрани средства на любимата си кауза – подпомагане на хората с интелектуални затруднения и техните културни потребности - затова тя избира фондация "Светът на Мария".

Снимка: bTV

"Тези младежи са пълнолетни хора, които посещават дневен център, учат се в това да развиват трудови умения, много от тях работят на различни места, реализират се житейски. За нас това е много важно. Отделно от това, те имат и своите културни търсения, както всички хора, много са любопитни. За нас това е много хубава възможност да продължим културното им включване", каза Миряна Маламин-Сирийски от фондацията.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!