С прожекция на филма "В очакване на морето" на таджикския режисьор Бахтияр Худойназаров днес – 9 ноември, стартира Седмият международен кинофестивал в Рим, предаде ИТАР-ТАСС.

Новият творчески директор Марко Мюлер намеква за "голяма изненада" от страна на Куентин Тарантино. За седмото издание на феста, Мюлер, който преди това беше творчески директор на венецианската Мостра, обещава селекция от "открити към света и обществото филми".

Петнадесет ленти, чиито световни премиери ще бъдат в Рим, ще си оспорват наградата "Марк Аврелий" за най-добър филм.

САЩ ще бъдат представени от три независими продукции:

-"A Glimpse Inside The Mind of Charles Swan III" на Роман Копола и с участието на Чарли Шийн, Бил Мъри и Джейсън Шварцман
-"The Motel Life" на Гейбриъл и Алън Полски с участието на Емил Хърш, Дакота Фанинг, Стивън Дорф и Крис Кристоферсън
-"Marfa Girl" на Лари Кларк

Франция ще участва в надпреварата с два филма

-"Ръка в ръка" на Валери Донзели
-"Дете от теб" на Жак Дойон

С три ленти, режисирани от Клаудио Джованези, Паоло Франки и Папи Корсикато, ще се представят домакините от Италия.

Сред претендентите за голямата награда е и японският режисьор Такаши Миике с филма "Урок на злото" - разказ за учител психопат, който започва да избива учениците си.

Извън конкурсната програма с най-голям интерес се очаква "Здрач: Зазоряване, Част 2". Малко вероятно е обаче звездите на поредицата Робърт Патинсън и Кристен Стюарт да се появят в Рим.

По червения килим обаче се очаква да премине Силвестър Сталоун. Режисираният от Франк Хил екшън трилър "Куршум в главата" със Сталоун ще бъде прожектиран в рамките на фестивала.

В отделна секция "Макси", посветена на новите течения в световното кино, публиката ще преоткрие големи имена като Аки Каурисмаки, Мануел де Оливейра, Питър Грийнауей, Ави Мограби и Пол Верховен.

Както стана ясно, очаква се "голяма изненада” от Куентин Тарантино". "Ще го видите много скоро", е заявил Мюлер пред репортерите, без да потвърди дали Тарантино ще представи в Рим новия си филм "Джанго без окови".

Общо 59 филма, осем от които дебютни, ще имат своите световни премиери на Международния кинофестивал в Рим. Във феста участват 26 страни от всички континенти, с изключение на Африка.

Председател на журито ще бъде Джеф Никълс. Международният кинофестивал в Рим ще продължи до 17 ноември.