Предизвикателният нов документален филм на Светослав Драганов "Град на мечти" открива десетия "семестър" на "София филм фест за учещи" на 1 октомври в Дома на киното.

Програмата включва 12 европейски и световни заглавия. Продължава традицията всеки филм да бъде придружен от представяне и разговор с публиката. За символични домакини на прожекциите отново са поканени режисьорът Георги Дюлгеров, преподавател в НБУ, киноведът Антония Ковачева, председател на Гилдията на българските кинокритици, и Андроника Мартонова, специалист по азиатско кино в Института за изследване на
изкуствата.

Прожекциите са с безплатен вход за ученици и студенти. Младата публика ще има възможност да се срещне с фестивалния хит на Константин Божанов "Аве", с най-новия филм на Людмил Тодоров "Миграцията на паламуда" и "Зад кадър" на Светослав Овчаров.

Изкушените киномани ще имат възможност да видят Оскаровия фаворит за 2012 г. "Артистът" - черно-бял реверанс на режисьора Мишел Азанависиус към епохата на нямото кино, прекрасно разказаната и много лична възможна история на Мерилин Монро във филма на Саймън Къртис "Моята седмица с Мерилин", поредната интригуваща история, излязла изпод перото на неуморния Уди Алън – "Полунощ в Париж", както и два безспорни фестивални хита – "Раздяла" на Асгар Фархади, с "Оскар" за чуждоезичен филм, и "Имало едно време в Анадола", най-новата творба на майстора Нури Билге Джейлан, удостоен с голямата награда на журито и
номиниран за "Златна палма" в Кан 2011.

Срещата с източното кино ще бъде с епоса на Джон Ву "Кървавите скали". Ще бъдат представени също един от най-добрите шпионски филми, правени в последните няколко години – "Дама, поп, асо, шпионин" на Томас Алфредсон, и класиката на Андрей Тарковски "Сталкер".