Създателите на филмите за Джеймс Бонд обявиха, че 50-ата годишнина от първия филм от поредицата ще бъде отбелязана със "Световен ден на Джеймс Бонд” на 5 октомври тази година, предаде nme.com. Първият филм за Агент 007 – "Доктор Но”, дебютира на екран в Лондон на 5 октомври 1962г. В него ролята на суперагента се изпълнява от Шон Конъри.

Различни събития са планирани за отбелязването на годишнината в рамките на "Световния ден на Джеймс Бонд”. Сред тях са благотворителен онлайн търг с вещи от филмите; световно проучване, което цели да разбере кой е любимият филм за Джеймс Бонд на жителите на различни държави по света; ретроспективна изложба в Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк; модна изложба в Торонто и нощ на музиката на Бонд, която се организира от Академията за кинематографично изкуство и наука в Лос Анджелис.

Освен всичко това, нов документален филм за поредицата ще бъде представен на 5 октомврти. Лентата се фокусира върху хората, благодарение на които Джеймс Бонд оживява на големия екран – авторът на романите за Агент 007 Иън Флеминг и продуцентите Албърт Р. Броколи и Хари Залцман.

Честванията на годишнината на филмовата поредица предхождат излизането на поредната лента от нея. Най-новият филм за Джеймс Бонд – "Skyfall”, излиза по екраните в света на 26 октомври.