Sziget Eye ще бъде новият символ на обновения фестивал, празнуващ своето 20-то издание тази година. То ще работи с капацитет от 1000 човека на час, а вечер ще бъде мястото, на което ще се прожектират филми върху екран с големина от няколкостотин квадратни метра. Sziget Eye е и доказателство, че Лондон не е единственото място, където може да се види гигантско виенско колело и истинска интернационална тълпа в средата на месец август.

Освен Sziget Eye, допълнение към фестивала са и немското инди рок трио Sportfreunde Stiller! Те ще забият на Главната сцена на Sziget в петък следобед. Триото е създадено в далечната 1996 г., кръстена на легендарния футболен мениджър. Sportfreunde Stiller печелят множество награди на музикалните награди на MTV в категорията за Най-добра немска група. Бандата обеща да изсвири съвсем нови парчета по време на фестивалното си турне това лято, което ни кара да мислим, че работата по новия им албум е в разгара си!

Още едно страхотно допълнение към лайн-ъп-а на любимия фестивал е основаното в Брайтън хип-хоп дуо Rizzle Kicks, които издадоха своя дебютен дългосвирещ албум Stereo Typical преди по-малко от година. Бандата има продадени над 1 милион сингъла и 300 000 албума само в Англия. Вижте ги на живо на сцена A38 в петък.

Типичното стерео звучене не е характерно само за хип-хоп музиката, както ще ни докаже френското метъл дуо Stereotypical Working Class. Те ще са част от лайн-ъпа на YourOpen International Talent Festival, в Ден -1 и Ден 0. Програмата ще представи общо 18 банди от 15 държави – победителите Европейската Програма за Обмен на Таланти от Централна и Източна Европа (CEETEP). Всяка година тя обединява водещите европейски фестивали, радиа и други медии и ги стимулира да „обменят“ селекция от артисти. Пълната програма може да видите на: http://www.szigetfestival.bg/.

Лайнъпът на съвсем новата национална сцена на Sziget, се характеризира със своята отвореност към всички интернационални музикални предложения. През 2012-та година Холандия ще има силно присъствие на сцената Holland meets Hungary, основно фокусирана върху кооперацията между холандски и унгарско музиканти. Sziget не би могъл да е Sziget без италианско участие, затова се увери, че ще посетиш поне за кратко Puglia Sounds Mambo Stage, която ще представи предимно банди от южна Италия и полу-акустични изпълнения. Страхотна музика, страхотна храна, какво повече ти трябва за един страхотен следобед?

Знаем, че не е лесно да направиш избор, но е време да започнеш! Ако се нуждаеш от малко помощ, чувствай се свободен да използваш персонализирания онлайн гайд или просто си изтегли Sziget апликацията за телефон, която скоро ще бъде достъпна в App store и Android Market.

Започвай да приготвяш багажа си, защото с наближаването на Sziget лятото става все по-горещо и по-горещо!