Френската режисьорка и актриса Валери Лемерсие е заснела филм, посветен на епизод от живота на русначето Артьом Савелиев.

Историята на Артьом, осиновен от американката Тори Ан Хансън, привлече вниманието на медиите на 8 април 2010 г. Тогава момчето пристигна със самолет от Вашингтон в Москва, след като година и половина живяло в американско семейство. Жената дала на Артьом бележка, в която заявява, че се отказва от него, тъй като е психически неуравновесен.

Филмът е заснет като трагикомедия, озаглавен е "100 процента кашмир" и ще се появи по екраните във Франция на 11 декември.

"Идеята за филма ми хрумна, когато прочетох във вестниците, че приемната майка на Артьом Савелиев, която е американска гражданка, се отказала от него и го качила в самолет за Москва, като дала на детето пояснителна бележка, разказа Лемерсие при представянето на лентата на кинофестивала в Ангулем. Историята на руското момче силно ме впечатли. Казах си, че си струва да заснема филм по нея, като пренеса действието във Франция. Същевременно реших да превърна тази трагедия в трагикомедия."

Във филма Лемерсие изпълнява ролята на жената, осиновила момчето. Партнират й актьорите Жил Льолуш и Бруно Подалидес.