В Ню Орлиънс в щата Луизиана днес отбелязват католическия празник "Марди гра". В буквален превод от френски това означава Мазния вторник. Това е последният ден пред началото на великденските пости и кулминацията на карнавала.

Сезонът за празничните "Марди гра" започна преди седмица. През това време по улиците на града дефилираха различни карнавални школи. Зрителите наблюдаваха шествията, посветени на героите от гръцката митология - богът на виното и веселието Дионис, на музиката Орфей и на прославилия се със своята красота принц-овчар Ендимион.

Кулминацията на тържествата е предвиденият за днес грандиозен парад, който ще бъде наблюдаван от голяма публика. Традиционно празничните паради и шествия събират в града повече от 1 милион туристи от всички краища на САЩ, а също и чужденци.

Парадите за празника започват с традиционното шествие на зулусите, следвано от Рекс - Краля на карнавала и стотици платформи. Много маскирани хора се събират на брега на Мисисипи.

Парадът в Ню Орлиънс се различава от останалите по това, че участниците в процесията хвърлят в тълпата от движещите се платформи монети, сладки неща, всевъзможни подаръчета. Най-голям късметлия е този, който успее да хване блестяща малка пантофка с високо токче.

Тази година сред гостите на празника в Ню Орлиънс са холивудските актьори Патрисия Кларксън и Гари Синийз, ветеранът на американското кино Джордж Бейли, известен с превъплъщението си в капитан Харис от "Полицейска академия".

Денят е неработен в Ню Орлиънс. Много от хората рано в сряда отиват на църква, за да намажат челата им с пепел и така да започнат 40-дневните пости, водещи до Великден.

"Марди гра" с шествията, парадите и карнавалите се празнува от 18-и век в щата Луизиана, който тогава е бил френска колония. Хората се забавляват като пеят и слушат стари песни и поливат празника обилно с алкохол.

Първото официално разрешение за организиране на празника е издадено през 1837 г. в Ню Орлиънс. Оттогава карнавал има всяка година с изключение на периода през Втората световна война.

По традиция в Ню Орлиънс празнуват "Марди гра" всеки последен вторник преди началото на големите пости, предшестващи Великден.

Карнавали "Марди гра" се организират и в други части на САЩ, например в Чикаго, а и на други места по света, но този в Ню Орлиънс си остава един от най-забележителните, за който местните жители се подготвят почти през цялата година.