Sony Pictures спечели делото с наследниците върху правата на "Реквием за монахинята" на Уилям Фокнър, съобщи The Hollywood Reporter. Наследниците оспорваха правото на режисьора Уди Алън да използва във филма си "Полунощ в Париж”, цитат от романа "Реквием за монахинята" на Фокнър.

Във филма главният герой е американски сценарист, пристигнал в Париж да черпи вдъхновение (ролята се изпълнява от Оуен Уилсън). Във френската столица той се премества във времето, което му позволява да се срещне със звездите на американската словесност Франсис Скот Фицджералд, Ърнест Хемингуей, Гертруда Стайн и други представители на културата от първата половина на XX век.

В една от сцените героят на Уилсън казва: "Миналото не е умряло! Това дори не е минало. Знаете ли кой го е казал? Фокнър".Фрагментът от романа "Реквием за монахинята" звучи така: "Миналото никога не е мъртво. А това дори не е минало.“

Наследниците на Фокнър смятат, че цитатът носи смисъла на целия роман, затова и използването й трябвало да бъде съгласувано с тях, а също това да трябвало да бъде отразено някак в надписите на филма. Съдът обаче постанови, че Уди Алън е използвал във филма си незначителен фрагмент от произведението на Фокнър, заради това претенциите на наследниците са необосновани.