SOFIA DESIGN WEEK започва! Пригответе се за две седмици програма, която включва над 30 изложби, игра 50 Дизайн обекта, прожекции, инсталации, акции, работилници, музикална програма, професионален ФОРУМ и програма за най-малките фенове на дизайна.

Започва на 14 юни, петък, с прожекция на документалния филм HANDMADE NATION. THE RISE OF DIY, ART, CRAFT, AND DESIGN на режисьора Фейт Левин, пропътувал над 19 000 мили, за да интервюира артисти, занаятчии, куратори и членове на дизайн общността.

На 18 юни в 17:00 часа ще се състои откриването на изложбата ОТ ДЕТСКИТЕ КНИЖКИ, която представя селекция от илюстрации на детски книжки от цял свят, а следобед от 18:00 ще има и четене на приказки.

В четвъртък, 20 юни, ще открием изложба на кукли и играчки, пристигнали от Европа, Америка, Азия, Русия и България, която се казва СТАЯ ЗА ИГРА. Програмата за пораснали от този ден включва представяне на 3 изложби от 18, 19 и 20 часа:

** МАСИЧКЕ, ДАЙ ДА ЯМ! е изложба на чешки продуктов дизайн, която представя луксозни стъклени изделия, осветителни тела, бижутерия, мебели и дори изящни пантофки. (Чешки център)

** РАЗХОДКА ИЗ ГРЪЦКИЯ ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН е курирана от Design Walk, които от 2007-а насам ръководят едноименния фестивал за графичен дизайн в Атина. В BALKAN DATE ще представят избрани ключови проекти (книги, плакати, опаковки, фирмена идентичност), които са оформили съвременната дизайн сцена в Гърция. (Suspacious)

** ПРЕГРЪДКИ е изложба за графичен дизайн от Словакия, възникнала от мотото „Не можете да загърнете любовта в кутия, но можете да обгърнете човек с прегръдка.” Изложбата изследва “най-красивата човешка дейност” с нарисувани всевъзможни създания, които се прегръщат. (+ това)

В деня на официалното откриване на фестивала, 21 юни, ще се случат няколко няколко детски работилници и представяне на изложбите:

** ДИЗАЙН АКАДЕМИЯ (18:30) на студенти от НХА (Галерия Академия)

** РАБОТИЛНИЦА ПУНКТ (19:00) на Ателие Пункт, съставена от комплект музикални столове, изработени специално за фестивала. Откриването ще е съпроводено от пърформънс на живо от Александър Евтимов, Росен Захариев и Георги Дончев (21:00). (НХА – ателие)

** НОВ ФОЛКЛОР (19:00) е изложба мода и занаятчийство от Сърбия и включва над 30 автори, които интерпретират дългата традиция на сръбските декоративни и приложни изкуства през модерната призма на личната оригиналност. С помощта на занаятчии, историци и етнолози, участниците създават облекла, ръчно изработени обувки, бижута, чанти, постелки, дизайнерски прототипи на керамични плочки и тапети, козметика, храни и дори будилник. (Ателие НХА)

Лентата на петото издание на SOFIA DESIGN WEEK късаме в 19:00 часа. Отваряме широко вратите на Двора на Национална художествена академия, а 1000 names застават зад пулта. Вход свободен.