Спектакълът "Като че ли (ние бихме били)” на хореографа Щефани Тирш ще завладее публиката довечера от 20 ч. в зала 1 на НДК. С брилянтното си представление Щефани Тирш още веднъж доказва принадлежността си към най-елитната дивизия немски хореографи.

Изключително интересната творческа колаборация с медиа артиста Ангела Мелитопулос ражда новаторска сценична работа, в която хипермедиата задава множество канали на комуникация, превръщайки зрителя в единствения законодател на образа и смисъла.

Представлението се фокусира върху мимикрията: имитацията, адаптирането, дегизирането, превръщането от едно състояние в друго, трансформацията на формите. След завладяващото начало се зареждат серия от сцени, които изобретателно превеждат груповото поведение в танц, имитирайки движения на големи групи. Може би "Като че ли...” означава някаква несигурност, половинчатост, липсата на лична воля, която неусетно превръща хората в странични наблюдатели.

Технологизацията, възпроизводството и непрекъснатото изобретяване на новости са в сърцето на съвременното живеене. В свят, владян от нормите и автоматизмите, уменията за наподобяване/подражание формират границата между личността и групата. Невидими споразумения и невербалната човешка комуникация определят същността, понеже автоматизмите само възпроизвеждат безсмислието. Резултатът на това много сложно изследване със средствата на танца и хипер медиата завладява интелектуално и емоционално публиката с естетската си визия, прецизна драматургия и впечатляваща техника.

Щефани Тирш учи класически балет и съвременен танц. Завършва литература с изследване за медиа танца. Интересите й в областта на визуалните изкуства, съвременната фотография и литературата са в основата на артистичния подход на Тирш към танца. През 1999 г. тя основава своята компания MOUVOIR с идеята да развива иновативни и експериментални сценични проекти, филми и инсталации. Кинематографичната естетика на танцовите й проекти ги правят уникални и разпознаваеми в световен мащаб, като същностно разнообразявт профила на съвременния танц в Германия и изобщо. Представленията на компанията са награждавани многократно и се играят по цял свят.