И сега, за всички фенове на танцовото изкуство представяме интервю с Тамсин Фицджералд, хореограф на танцовата компания 2faced Dance Company, която ще гледаме днес в Младежкия театър от 19 ч.

Основа ли сте компания единствено от изпълнители мъже. Такава ли беше първоначалната ви идея, как се случи?
Започнах да водя танцови класове за момчета в едно училище в моя район. Групата се разви в младежка танцова компания, която се събираше редовно извън училище и постепенно започна да създава представления. След няколко години момчетата завършиха училище и заминаха да учат танц, тогава реших да основа компания, в която да работя с тях и направих кастинг за танцьори мъже. Така че по-скоро е въпрос на случване, отколкото на решение.

Какво е особеното да се работи единствено с мъже танцьори? По какъв начин това влияе на хореографията и стилистиката на представленията?
Има позитиви и негативи. Обичам да работя с мъже танцьори, защото харесвам тяхното ниво на физикалност. Те са много по-земни от жените и като цяло ползват тази физикалност и в креативния и в репетиционния процес. Те могат да ми предложат ниво на енергичност, което не виждам често при жените изпълнителки. Негативната страна е, че това ме ограничава хореографски – в смисъл на теми на представленията и качество на движението. Но си заслужава.

Как избирате изпълнителите си?
Компанията провежда кастинги веднъж годишно, на които избираме танцьори. По време на тези ателиета аз обръщам внимание на техниката, на изпълнителските им и творчески качества. Но най-вече ми е важно танцьорите да имат силно лично присъствие, което да ме накара да си обърна главата.

Компанията 2Faced e известна и със социалните си проекти. Какъв тип проекти ви интересуват?
Мисля, че танцът е много мощно изкуство и вярвам, че то може да променя съдби. Затова компанията, както и аз самата, работим с млади хора във формална и неформална образователна среда. Мисля, че съм добра в работата с криминално проявени младежи или млади хора, които живеят на ръба. Била съм свидетел как танцова програма може тотално да промени живота им и това е истински вълнуващо преживяване.

Значи танцът може да съдейства за подобряване на социалната среда?
Мисля, че танцът предполага дисциплина. Понеже е невербално изкуство, това е чудесен начин хората да споделят как се чувстват без да усещат напрежението на нуждата да говорят за това. Смятам, че всички млади хора трябва да танцуват. Да поддържаш мисълта и тялото активни е много важно за концентрацията, за нивото на енергията, за добрата форма. Това води към по-позитивен поглед към света.

Как бихте определили стила си?
Интензивно физикален, съвременен танц с брейк примеси.

Какво търсене е в основата на представлението Out Of His Skin?
Занимаваше ме въпроса как живеем в общество, което е обсебено от екстремното, как ние непрекъснато търсим следващото голямо предизвикателство, което ще ни развълнува. „Извън кожата си“ изследва позитивите и негативите на това търсене, което предизвиква забързване, но след него се появява ново желание и то непрекъснато се възпроизвежда... Интересно ми е търсенето на свободата, излизането от нормата.

Как работите с танцьорите? Те партнират ли в процеса на генериране на идеи и движения?
Да, бих казала, че представленията до голяма степен са продукт на колаборацията с танцьорите. Аз задавам задачи, върху които те работят и предлагат различни движения, които аз редактирам. Накрая имам последната дума кое остава и кое не. Процесът е двустранен и аз наистина много ценя техния принос.

Какво най-вече ви вдъхновява за вашата работа – от света на изкуството и от ежедневния свят?
Всичко ме вдъхновява. От различни видове музика до архитектура и хора. Това, което ме изумява всеки ден е силата, която хората притежават.