“Като страна от Европейския съюз, България има потенциала и нуждата да изгради повече от един център на съвременна култура, и град Пловдив е много подходяща дестинация.”, каза директорът на платформата за културни събития ЕДНО – Асен Асенов, на пресконференция днес, 5 септември.

Повод за събитието беше гласуваното на 4 септември от Общинския съвет на Пловдив, предложение за включване на SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2013 (22 ноември – 1 декември) в културния календар на града за тази година. Предложението за покана към организаторите на фестивала е внесено от кмета на Иван Тотев на 19 август и беше гласувано на заседанието на Общинския съвет в Пловдив на 4 септември 2013 г.

Участие в пресконференцията в София взеха Асен Асенов, директор на ЕДНО, Бойка Огнянова, програмен директор на SOFIA ARCHITECTURE WEEK 2013, заместник-кметът по Култура, образование и европейски проекти на град Пловдив - Стефан Стоянов, и Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация Америка за България - партньор на културните събития на ЕДНО.

“Поканата на град Пловдив към SOFIA ARCHITECTURE WEEK е отговор на приоритетите на Пловдив в областта на културата в последните две години – а именно – активно развиване на формати за архитектура и изкуство”, заяви Стефан Стоянов, заместник-кмет по култура, образование и европейски проекти на Пловдив. “В платформата ЕДНО разпознахме подходящ партньор за целта. Още повече – искаме да привлечем в конкурса “Площад централен” ноу-хау както на чужди, така и на възможно най-много български архитекти”.

Организаторите на фестивала приемат поканата на Пловдив, тъй като тя е в синхрон със стратегията за осигуряване на по-широк достъп на градовете извън София до културно съдържание и съвременни решения за градската среда, както и с културната стратегия на град Пловдив за 2013 г. В рамките на поканата към фестивала за провеждането му в град Пловдив, се включва и покана за партньорство с Община Пловдив в международен конкурс за архитектурен проект “Площад Централен”.

В рамките на фестивала предстои да се обяви международният конкурс за обновяване на части в центъра - “Площад Централен”, около който ще се проведат 3 дебата с архитекти, представители на Пловдивска община и на екипа на SOFIA ARCHITECTURE WEEK, като първият дебат ще е на 18 септември от 10.00 ч. в сградата на Общинския съвет в Пловдив.

Куратори на тазгодишното, шесто издание на SOFIA ARCHITECTURE WEEK, са архитектите Орлин Манолов и Павел Янчев. Международните архитектурни конкурси в България са акцент в програмата на фестивала и освен като организатор на “Площад Централен”, в рамките на SAW ще може да се види и обща изложба за предишни архитектурни конкурси от цяла България.

Основна тема в седмицата на архитектурата е Градът на бъдещето – не само като футуристични визии, иновативен дизайн и технологии, но и в най-практичния аспект на темата и с реални намеси в градска среда. Освен с партньорството в конкурса, фестивалът ще допринесе с 4 инсталации – две резултат от партньорство на чужди (Oslo Atelier и Mjolk Architects) и български екипи, и две изцяло български - на Cache Atelie и на архитектите Антон Савов и Диана Хаджиценева.

В трите панела на фестивала – Reduce, reuse, recycle, Analog/Digital и What’s next? гостуват архитектурни студиа от САЩ, Испания, Чехия, Норвегия Холандия, Великобритания и Унгария, сред които имена като UNStudio, Oslo Atelier и спечелилите конкурса за Метростанция 20 в София Amin Taha Architects.

Гостите на Sofia Architecture Week 2013 ще могат да видят изложба на лекторите от професионалния му форум, който ще се проведе на 30 ноември и 1 декември, както и гостуващи изложби на Съвременна норвежка архитектура, нова китайска архитектура, изложба на млади български архтиекти и други. Продължават и традиционните Университетска работилница с тема конкурса за Площад Централен, и детска програма с участието на български архитекти и сръбското студио Proces Architecture.