Американският режисьор Мартин Скорсезе призова своите съграждани да отделят по-голямо внимание на "визуалната култура" и да прегърнат своето кинематографическо наследство, преди то буквално да изчезне.

Скорсезе пледира за засилване на националния ангажимент към реставриране и съхраняване на филмите. Този призив той отправи в реч пред Конференцията Джеферсън, събитие, посветено на хуманитарните науки в центъра Джон Ф. Кенеди", във Вашингтон.

Днес както никога досега хората са разтърсвани от образите, посочи 70-годишният режисьор, носител на няколко награди Оскар за филми като "От другата страна", "Разяреният бик", "Добри момчета", "Шофьор на такси" и напоследък "Хюго".

"Затова мисля, че ние трябва да наблягаме на визуалната култура в училищата. Младите имат нужда да осъзнаят, че всички образи съществуват не за да бъдат консумирани и след това забравени, разбирате ли! Ние трябва да ги научим да разбират разликата между кинематографичните образи, които участват в развитието на тяхната хуманност и интелект, и кинематографичните образи, които просто продават нещо", подчерта Мартин Скорсезе.