Карлос Сантана пуска 36-ия си студиен албум на 18 май. "Shape Shifter” първият проект на китариста, издаден под шапката на лейбъла Starfaith Records. Албумът включва 13 инструментални и оригинални пиеси от виртуозния изпълнител. Записите са направени с перфектните музиканти от Santana Band.

В "Shape Shifter" има само една вокална композиция с участието на Тони Линдзи и Анди Варгас. Албумът събира инструментали и пиеси, които Карлос Сантана създава и композира през годините. Той ги „отделя настрани” до реализирането на предстоящия инструментален проект.

Както и друг път, албумът на Сантана не са само музика, а и кауза. Често чрез музиката си китаристът отправя своите политически и социални послания. Той посвещава "Shape Shifter” на коренното население на Америка – индианците. В коментара си за албума, Сантана казва: "Една млада държава като Австралия успя да превъзмогне собствените си грешки и направи огромен жест към първите си жители. През 2008г. австралийското правителство официално се извини на местното население - аборигените. Горещо подкрепям тази кауза и искам чрез музиката си да насърча всички държави и правителства да признаят коренното си население и да се извинят за водената политика на агресия и асимилация. Желанието ми е това начинание да се превърне в глобална инициатива.”

Снимка: ПР
Shape Shifter съдържание:
1. Shape Shifter
2. Dom
3. Nomad
4. Metatron
5. Angelica Faith
6. Never The Same Again
7. In The Light of a New Day
8. Spark of the Divine
9. Macumba In Budapest
10. Mr. Szabo
11. Eres La Luz
12. Canela
13. Ah, Sweet Dancer