Sofia MENAR Film Festival започна с ароматен чай, огнени танци и палестинската лента "Хабиби”. Официалното откриване на фестивала бе снощи – 16 януари, в кино "Люмиер” в София.

Присъстващите на откриването бяха посрещнати с чаша ароматен чай, след което атрактивната Ана Саласар стартира с огнен танц церемонията. Посланикът на Палестина у нас - Н.Пр. д-р Ахмед ал Мадбух, представи първия филм от програмата на фестивала - палестинския "Хабиби” на Сюзън Юсеф, който бе приет с бурни аплодисменти от зрителите. Лентата е отличена с 4 награди от фестивала в Дубай, включително за най-добър филм, а Сюзън Юсеф попада в списъка на 25-те най-влиятелни жени в Близкия Изток за 2012-а.

Междувременно в Червената къща бе открита фотографската изложба на Деница Илиева и Ивелин Маринов "Портрети сред минарета и ръкописи”, която е едно от основните съпътстващи събития на фестивала. Фотографиите представят колоритните жители на родопското село Чепинци и архивът на единствената джамия с две минарета в България, където се съхранява единственият Златен Коран у нас.

Sofia MENAR Film Festival продължава до 31 януари в салоните на "Люмиер”, Euro Cinema, Червената къща и Dada Cultural Bar. Паралелно с прожекциите в София, зрителите могат да видят най-доброто от киното на Близкия Изток и Северна Африка и в Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив.

Фестивалът продължава традицията на "Цветята на Корана”, чиито четири издания (от 2009-а до 2012-а) представиха на българските зрители повече от 120 филма, създадени в страните от Близкия Изток и Северна Африка.