New Yorker публикува неиздавания досега разказ на световноизвестния американски писател Франсис Скот Фицджералд "Thank You for the Light" ("Благодаря за огънчето").

Късият разказ за пушачка и свещеник е бил написан през 1936 г. По онова време за автора на "Великият Гетсби" публикуването на разкази в списания е бил важен източник на доходи. В New Yorker обаче отказали да отпечатат произведението. Сметнали, че то е странно и не се асоциира с твореца.

Сега, 75 години по-късно, от "Ню Йоркър" са решили да поправят грешката си и да се възползват от повторното предложение да издадат творбата. Ръкописът е бил намерен от наследниците на писателя, които са преглеждали документите му, за да ги предложат по-късно на търг на "Сотбис".

Главната героиня в разказа на Фицджералд е мисис Хенсън, жена на 40 години, собственичка на фирма за продажба на корсети и пояси. Тя тръгва на работно посещение в няколко щата на САЩ, където не приветстват тютюнопушенето. А мисис Хенсън обича понякога да си запалва цигара, за да се отпусне след напрегнат
работен ден. В търсене на място, където да изпуши една цигара, тя попада в католическа църква.

На сайта на New Yorker се припомня, че произведения на Фицджералд са били печатани при тях. В периода 1929-1937 г. са издадени три къси хумористични разказа, както и няколко стихотворения.