Единствената пиеса в три действия от Джак Керуак за пръв път ще бъде поставена на сцена тази година, за да се отбележи 90-годишнината от рождението му.

Постановката на пиесата "Бийт поколение" ще бъде представена на литературния фестивал "Джак Керуак" в Лоуъл, Масачузетс – родното място на известния писател и поет, от 10 до 14 октомври. Предвидени са 8 нейни представления в рамките на фестивала.

Керуак е известен като един от бийт поколението от 50-те години на миналия век. Пиесата "Бийт поколение", която проследява живота на Керуак и на други писатели, свързани със същия литературен кръг, като Нийл Касиди и Алън Гинсбърг, е написана през 1957 г. Същата година е публикувана книгата "По пътя" на Керуак.

Навремето Керуак се опитал да предизвика интерес към пиесата си в театралните среди, като за целта се свързал със знаменитости, сред които Лилиан Хелман и Марлон Брандо. Опитите му обаче били неуспешни и ръкописът бил оставен настрана. Керуак умира през 1969 г., а ръкописът е открит в склад през 2005 г.