Трилогията "Петдесет нюанса сиво" от Е Л Джеймс, която взриви световния книжен пазар и се превърна само за седмици в най-продаваната, излиза на български език, съобщиха издателите от "БАРД". Книгата излиза на българския пазар на 16 юли, понеделник.

Трилогията се превърна най-неочаквано в световен хит, с излизането на първата книга на пазара, като светкавично стана най-бързо продаваният роман на всички времена, надминаващ "Шифърът на Леонардо" на Дан Браун и поредицата за Хари Потър на Джоан Роулинг.

"Петдесет нюанса сиво" представя приключенията на млада студентка и манипулативен милионер. Романтичните подвизи на 21-годишната студентка по английска литература Анастейжа Стийл привлече огромна женска аудитория. Поредицата е на път да стане поп-културен феномен на 2012 г.

"Поредицата създаде нова културна вълна, която я превърна в много по-известно име, отколкото много други книги", казва Ан Месит, от "Винтидж Букс", част от "Рандъм хаус", издател на трилогията в САЩ.

От излизането на "Петдесет нюанса сиво" през март 2012 г. до днес в САЩ са продадени 19,4 млн. копия в книжен и електронен вариант. Трилогията е на първите три места в
публикуваната на 7 юли класация на бестселърите на "Уолстрийт джърнъл".

В сравнение с поредицата на Стиг Ларшон – "Милениум", на която бяха нужни три години, за да достигне 20-милионни продажби в САЩ, трилогията "Петдесет нюанса" успява да стигне до тази позиция само за 4 месеца.

По света "Петдесет нюанса" достига до продажби от 31 млн. копия на англоговорящите пазари, включително и САЩ, по данни на издателите от "Винтидж Букс". Правата за филмиране на книгата са закупени от "Юнивърсъл пикчърс" и "Фокус фючърс". Авторката Е Л Джеймс казва: "Напълно съм изумена от реакцията спрямо тези книги!"

"Петдесет нюанса сиво" е продадена в 42 държави до този момент.