Популярният млад актьор Ованес Торосян дебютира като режисьор с "Дневникът на един луд" на Гогол - моноспектакъл на друг дебютант - актьора Георги Гоцин.

Премиерата е на 28 септември в театър "Възраждане", в програмата "Път на младите" - с гостуващи представления, съобщи пред репортери директорът на трупата Владимир Петков.

Непоставяни у нас произведения и нови български пиеси ще обогатят афиша на трупата през новия сезон, чиято тема е "Невидимото", обяви Петков.

"Фотоапарати" е временното заглавие на пиеса от Пьотр Гладилин, която ще постави Стилиян Петров с Марияна Жикич, Георги Златарев, Донка Аврамова, Лиляна Шомова, Филипа Балдева, Боян Младенов, Мартин Смочевски. Премиерата е през януари.

Два ембриона, които още нямат имена, се решават на бягство зад океана - това не се оказва спасение за единия от тях, но се появява снимката. За тази тайнствена и гениална снимка и за всичко скоротечно, което убягва в живота, е пиесата на Гладилин, смесваща абсурдно, фантазно, трогателно, тъжно и съкровено, казва режисьорът. По думите му сюжетът е само рамка на една история, в която материалният свят е някаква част от съвкупната Реалност.

Известно име от сцената и екрана, пазено в тайна засега, е сред актьорите в "Човекът от земята" от Джером Биксби, по едноименния филм. Режисьор на спектакъла е Георги Михалков. По думите му "Човек от земята" е разказ за един сън, в който спомени от 14 000 години се стоварват върху нас, за да поставят въпроси и да дадат отговори за днешния ден, за да върнат невидимото в живота ни - онова невидимо, което ни пречи да съществуваме като атоми (поради което старателно го забравяме),онова невидимо, без което преставаме да сме галактики.

В театър "Възраждане" ще е първата постановка на "Извънземно" от Иван Димитров ("Очите на другите"). Режисьор е Васил Дуев, познат от "Самотни персонажи" и "Военновременни видения" на "Сфумато", номиниран за "Икар", "Аскеер" и Наградата на фондацията "Стоян Камбарев" - 2013.

Пиесата е привлякла режисьора със съвременния език и съчетанието от чувство за хумор и трагизъм - резултат от опитите на главната героиня да се справи със съдбата, отчаянието й от усещането за неистинско съществуване тук и надеждата, че "отвъд" ще е по-истинско. . . Участват Марияна Жикич, Свежен Младенов, Яна Кузова, Димитър Захариев.