Носителката на "Пулицър" Джумпа Лахири и ирландският писател Колъм Тойбин са сред шестимата финалисти, които ще се състезават за престижната награда "Ман Букър" за белетристика, чийто носител ще бъде обявен днес.

Родената във Великобритания Лахири попадна в краткия списък на приза с романа си "The Lowland", а Тойбин с "The Testament of Mary". Сред шестимата финалисти фигурират и имената на Ноу Вайълет Булавайо от Зимбабве с творбата "Нуждаем се от нови имена", Елинор Катън, живуща в Нова Зеландия с "The Luminaries", Джим Крейс от Великобритания с "Жътва" и Рут Озеки от Канада с романа "A Tale of the Time Being".

Джумпа Лахири и Колъм Тойбин са били и преди финалисти за наградата "Букър". Паричният еквивалент на наградата "Ман Букър" е от 50 хиляди британски лири /78 хиляди долара/.

Букър е съкратеното и по-известно название на наградата „Ман Букър“ (Man Booker Prize). Присъжда се от 1969 г. насам ежегодно за роман, написан на английски от гражданин от която и да е от страните в Общността на нациите или Ирландия.

През 1992 г. е учредена награда „Руски Букър“ (на руски: Русский Букер), валидна само за страните от настоящата ОНД. От 2005 г. се дава и Международна награда „Мен Букър“, за която могат да се състезават автори от цял свят.
„Букър“ е сред най-престижните награди за литература в света. Някои от най-прочутите нейни носители са Надин Гордимър, Айрис Мърдок, Уилям Голдинг, Салман Рушди, Маргарет Атууд, Иън Макюън и други.

Организационният комитет на престижната литературна награда "Букър", който предизвика безпокойство сред британските автори, като реши да разшири достъпа до участие и за писатели от САЩ, отиде по-далеч, като обяви премията за глобална.