Наследниците на Уилям Фокнър съдят Sony Pictures Classics заради Уди Алън. Причината е, че във филма "Полунощ в Париж" (2011) на популярния режисьор без разрешение е използван цитат от писателя.

Става дума за цитат от романа на Фокнър "Реквием за една монахиня", публикуван през 1951 г. Филмът на Уди Алън разказва за холивудски сценарист, чието вдъхновение е пресъхнало. Но внезапно то се връща, след като в Париж американецът среща своя кумир Ърнест Хемингуей и други знаменитости от миналото, оживели чудодейно в настоящето.

Въпросната реплика във филма е именно на сценариста (изигран от Оуен Уилсън): "Миналото не е мъртво! То дори не е минало. Знаете ли кой го е казал? Фокнър. И е бил напълно прав". Според наследниците на Фокнър, Sony Pictures Classics е трябвало да поиска разрешение за използването на цитата от "Реквием за една монахиня".

Според водещи специалисти по авторско право обаче, шансовете на наследниците да осъдят Sony са нищожни, тъй като въпросният цитат е придружен от уточнението, че принадлежи именно на Фокнър.