Втората "Награда на литературните награди", с която се удостоява един от лауреатите на френско литературно отличие през годината, бе присъдена на Патрик Девил за книгата му "Чума и холера", която спечели наградата "Фемина" за 2012 г.

В книгата се говори за изследователя от института "Пастьор" Александър Йерсин, който открива бацила на чумата. Йерсин е роден през 1853 г. в швейцарския кантон Во и умира 80 години по-късно в едновремешния Френски Индокитай, на днешната територия на Виетнам.

Девил получи 6 гласа от журито, докато 4 гласа бяха за писателката от Руанда Сколастик Мукасонга, отличена с наградата "Рьонодо" за книгата си "Света Богородица от Нил", а 1 глас – за Филип Джиан, спечелил наградата "Ентералие" с романа си "О...".

"Наградата на литературните награди" е учредена от колекционера на ръкописи и редки книги Пиер Лероа, който бе член на журито за литературната награда "Медичи". Той беше изключен от това жури, след като бе преценено, че присъствието му в него е несъвместимо с новата награда, с която се прави преценка на решенията на други журита.