Осемдесетгодишният италиански художник и скулптор Микеланджело Пистолето - съоснователят на направлението Арте Повера в съвременното изкуство - намери оригинален начин да прикани политиците и финансистите да се замислят върху лудостта на ненаситността и крайностите, довели до глобалната финансова криза.

Пистолето излага свои творби в парижкия музей Лувър от 25 април до 2 септември. Но основната атракция ще бъде стъклената пирамида на Лувъра, поръчана още преди 30 години от Франсоа Митеран. Върху едната й страна Пистолето е направил огромен знак на вечността с помощта на огледала, които "гледат" на запад към парижкия бизнес квартал Дефанс.

Посланието на този символ е едно - политиците и обществото трябва да се замислят върху причините за световната криза, казва творецът. "Политиците трябва да се погледнат в това огледало и да се научат да носят отговорност за тази ужасяваща бъркотия, както и да се замислят за необхватното бъдеще пред човечеството", каза Пистолето в интервю за АП.

За първи път управата на Лувъра е поканила творец да твори върху стъклената пирамида. Движението Арте Повера, чието име в превод от италиански означава Бедно изкуство, е известно с това, че използва евтини и непретенциозни материали за творбите си, за да протестира по този начин срещу консуматорското общество.