Филмите "Матрицата"(1999) и поредицата за "Мръсния Хари" (1971) с Клинт Истууд ще бъдат включени в националния филмов архив на САЩ, заедно с още 23 други американски заглавия, считани за символи на американската култура.

Сред другите избрани филми, които ще се присъединят към класиките в архива "Гражданинът Кейн" и "Казабланка", са "Закуска в "Тифани" /1961/ по новелата на Труман Капоти, с участието на незабравимата Одри Хепбърн, както и документалния "The Times of Harvey Milk" /1984/.

В пантеона на американското кино ще влезе и "Чичо Томовата колиба" (1914г.) по едноименния роман на Марк Твен.

Американския национален филмов регистър е основан през 1989 г. и има за цел да изтъкне значимостта и да запази ценни образци на американското филмово наследство, по думите на директора на Библиотеката на Конгреса Джеймс Билингтън.

"Тези филми не са избрани защото са най-добрите американски филми, а като произведения с трайно значение за американската култура. Те отразяват какви сме ние като народ", обясни той.

Всяка година от създаването му в архива влизат по 25 заглавия, като до момента те са общо 600 - създадени от 1897 до 1999 г.