Филмът "Конете на Бога" (Les chevaux de Dieu) на режисьора Набил Аюш ще представя Мароко в надпреварата за престижните кинонагради "Оскар" в категорията чуждоезичен филм.

Французинът с тунизийско-марокански произход Набил Аюш е смятан за водещ режисьор на своето поколение. Сред филмите му са "Всичко, което иска Лола" (2007 г.) и "Господарят на улицата" (2000), които са получили повече от 20 награди и закриха Световния икономически форум в Давос през 2009 г.

Новата творба на режисьора "Конете на Бога" беше показан в рамките на "Особен поглед" на кинофестивала в Кан миналата година и получи 19 първи награди на кинофестивали.

Сценарият е написан от Джамал Белмахи по романа "Звездите на Сиди Мумен" на Махи Бинбин. Филмът разказва за вербуването на терористи в бедняшките квартали на мароканските градове. По думите на самия Аюш той е създал филма след терористичния акт в Казабланка през май 2003 г.

86-ата церемония по връчване на наградите "Оскар" ще се състои на 2 март следващата година. Номинираните филми в 24-те категории ще бъдат огласени през януари-февруари 2014 година.