"Не се опитвайте да спрете електрически трион с ръце", "Не гладете дрехата с ютия, когато е на тялото ви" – подобни абсурдни указания са представени в изложбата "Внимание: инструкция", открита днес в Музея на комуникациите във Франкфурт на Майн. Експозицията ще продължи до 21 август.

Изложбата е резултат на куриозен конкурс, чиито участници са се надпреварвали кой ще представи най-идиотското указание – истинска инструкция, като цитираните в началото, или измислена. Главното е било да изглежда ефектно, да привлича вниманието, а също да претендира, че може да се нарече произведение на изкуството.

Така се е появил например плакат с надпис: "Тази бормашина не е предназначена за лична хигиена". Или рисунка, изобразяваща как по ледовете на Антактида се разхожда група от лилави патладжани, а под тях се чете надписът: "Генно модифицирани".

Много, меко казано, странни инструкции са от САЩ, разказва ръководителят на музея Хелмут Голд. По думите му американските производители по този начин се опитват да се защитят от евентуални съдебни искове в случай, че потребителите използват по неправилен начин стоките им. Така са се появили инструкции като "Преди да сглобите детската количка, извадете бебето от нея".