София Филм Фест и тази година си поставя за цел да запознае българската публика с най-актуалните световни кинотворби, заедно с техните автори във фестивалната рубрика "Киното днес”. И в това издание на форума ще бъде представен един от най-коментираните филми от фестивала в Кан – "В мъглата” на руския режисьор Сергей Лозница, както и най-новата творба на носителя на Оскар Данис Танович "Епизод от живота на събирача на желязо”. Зрителите ще могат да видят и любопитното превъплъщение на българина Христо Живков в "Най-доброто решение”, както и новата романтична комедия на датчанката Сузане Биер "Трябва ти единствено любов”.

Сергей Лозница Снимка: СФФ
"В мъглата" (В тумане) е носител на редица международни отличия, сред които наградата на ФИПРЕССИ от Международния кинофестивал в Кан 2012 (където е и номиниран за "Златна палма”).

"В мъглата” е заснет по романа на белоруския писател Васил Биков. Филмът отвежда зрителите в далечната 1942-ра година, до западната граница на бившия Съветски съюз, където местните партизани водят ожесточени битки в съпротивата срещу окупаторите. Дълбоко в древната гора, където няма приятели, нито врагове и където границата между предателството и героизма изчезва, един обикновен работник на жп линията е принуден да направи морален избор в изключително извънредни обстоятелства.

"По някакъв начин това е една история за наказание без престъпление, - разказва Сергей Лозница за филма си. - Това е историята на един мъж, който трябва да се справи със ситуация извън неговия контрол - обстоятелства, в които е трудно да запазиш достойнството си. Филмът е за човешкото възприятие и за човешкото взаимодействие. "Очите и ушите са лошите свидетели на мъжете, чиито души по природа са варварски” е казал Хераклит и всъщност тази сентенция много точно описва моя филм”, убеден е режисьорът.

"Най-доброто решение" Снимка: СФФ
Във филма "Най-доброто решение" (Better This Way) на режисьора Лука Мациери българският актьор Христо Живков играе млад психиатър от италиано-румънски произход, който се опитва да намери компромис със себе си и се разкъсва между чувството за отговорност и желанието за бягство от реалността, между приятелството и страстта.

Марко трябва да намери "най-доброто решение” за себе си, тъй като наскоро съпругата му се е самоубила, но това не е единственото, което вгорчава живота му. Отношенията с доведената му сестра Мария, която страда от психично разстройство и изпитва необичайна обич към брат си, все повече му тежат. За да избяга от горчивата реалност, Марко решава да се върне към старата си работа при затворниците с психични отклонения в румънския град Тимишоара...

"Епизод от живота на събирача на желязо" Снимка: СФФ

На София Филм Фест през март българските зрители ще могат да видят и най-новия филм на босненския режисьор Данис Танович – "Епизод от живота на събирача на желязо" (An Episode in the Life of an Iron Picker / Epizoda u zivotu beraca zeljeza). Филмът разказва за живота на Назиф, който се стреми да изхранва семейството си. Докато той обикаля и търси железни отпадъци, жена му Сенада се грижи за дома и двете им малки момиченца. Тя е бременна в петия месец, но плодът е мъртъв, състоянието на жената е критично и тя веднага трябва да бъде оперирана. Въпреки молбите на Назиф, в болницата отказват да оперират Сенада – без здравна осигуровка и без такса от 500 евро, и я връщат у дома, в ромското селище в централна Босна. Следващите 10 дни дни се оказват цяло изпитание за Назиф и Сенада, изправени пред грубостта и безсърдечието на съвременното общество.

"Трябва ти единствено любов" Снимка: СФФ

Всички почитатели на европейското кино ще могат да гледат и романтичната комедия на Сузане Биер "Трябва ти единствено любов" (Love Is All You Need). Главните роли са поверени на Трайн Дирхолм и Пиърс Броснан. Вярата в другите човешки същества е сърцевината, около която Сузане Биер подрежда зареждащия с оптимизъм разказ. При все че в реалния живот този вид доверие обикновено рядко e възнаградено, в тази романтична комедия след много премеждия, това се случва.

В "Трябва ти единствено любов" Ида е приключила последната порция химиотерапия и се завръща в къщи, за да открие, че съпругът й е в леглото с нейна колежка. Ида заминава сама на сватбата на дъщеря си в Италия и по пътя ненадейно се натъква на бащата на младоженеца Филип, когото заклеймява като опасен флиртаджия и женкар. Но първите впечатления бързо избледняват, а Ида е на път на открие свой друг, по-различен живот…