Действието на новия филм "Великият Гетсби" на австралийския режисьор Баз Лурман се развива през 20-те години на миналия век, но саундтракът към лентата твърдо залага на рап, поп и рок от 21-и век.

Представеният от компания "Юнивърсъл мюзик" списък с песни включва изпълнения на Бионсе, Лана дел Рей, Florance and the Machine, както и новото парче "100$ Bill" на рапъра Jay-Z, който е изпълнителен продуцент на саундтрака.

Плод на съвместното сътрудничество между Бионсе и музиканта Андре 3000 от Outcast е версия на сингъла "Back to Black" на покойната британска соул певица Ейми Уайнхаус. Принос към саундтрака дават и носителят на "Грами" Готие, както и бившият изпълнител от White Stripes Джак Уайт.

Поле за музикална изява е предоставено и на изгряващи звезди като британката Емили Сандей, която е записала съвместно с оркестъра на Брайън Фери версия на хитовото парче "Crazy" от 2003 г. на Бионсе и Jay-Z.

Световната премиера на саундтрака е на 6 май – броени дни преди на 10 май лентата "Великият Гетсби" да излезе на екран в САЩ.

Филмите на Баз Лурман, известни с еклектичния си и съвременен саундтрак, стоят зад редица хитове. Сред тях са "Lovefool" на Cardigans от "Ромео и Жулиета" (1996) и "Lady Marmalade" в изпълнение на Кристина Агилера, Лил Ким, Миа, Пинк и Миси Елиът от "Мулен Руж" (2001).

"Великият Гетсби" – най-новата екранна адаптация по едноименния роман на Ф. Скот Фицджералд, е с участието на Леонардо ди Каприо, Тоби Магуайър и Кери Мълиган. С прожекция на лентата на Баз Лурман на 15 май ще бъде открит кинофестивалът в Кан.