Ицхак Финци ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към киното.

"Преброяване на дивите зайци” (1973) на режисьора Едуард Захариев и "Вера”, съвместен проект на Ицхак Финци и Елизавета Боева (режисьор, оператор и сценарист на филма), са творбите, които София Филм Фест ще представи в чест на актьора.

Сатиричната комедия "Преброяване на дивите зайци" на Едуард Захариев, по сценарий на Георги Мишев, е насочена срещу бюрократичните, псевдопатриотични прояви на хората в съвременния живот. Кинокритикът Атанас Свиленов определя кинотворбата като един от десетте най-добри български филми - истинска революция за времето си. Репликата "Хубав край, хубави хора” се превръща в една от най-популярните и емблематични в родното кино.

Историята е за чиновника-статистик Асенов, в ролята Ицхак Финци, който пристига в с. Югла с абсурдното поръчение "отгоре” да сформира преброяване на дивите зайци в землището на селото. Всички здрави мъже трябват да бъдат включени в тази инициатива. Скоро преброяването приключва без нито един заек в статистиката. Това не пречи на преброителите да отпразнуват "изпълнената задача” шумно, с много вино и ракия.

Игралната новела "Вера" е отличена със "Златен витяз” на кинофестивала в Омск, където побеждава конкуренцията в раздела "Студентски и дебютни филми”.

"Цялата история се развива в един ден, в който героят получава писмо от Вера, че тя ще пристигне. Подходът е малко детективски – не става ясно ще пристигне ли или не, коя е тя, съществува ли изобщо... Чакаме Вера да се появи”, обяснява идеята си Елизавета Боева.

Освен персонажа на Ицхак Финци, главен герой във филма са и места, нарочени за люлка на световната култура като Париж и Флоренция.

"За нас "Вера” беше експеримент. Той е нетрадиционен като разказ и картина, знаехме какво трябва да направим, но не знаехме какво ще се получи и как ще го приеме публиката”, допълва авторката.

"Джулай" Снимка: СФФ
Междувременно стана ясно, че режисьорският дебют на Кирил Станков - "Джулай", в който също участва Ицхак Финци, е второто българско предложение в конкурсната програма на СФФ 2013. Филмът е носител на Наградата на Съюза на българските филмови дейци от 31-ия фестивал "Златна роза”. Историята, отчасти базирана на реални хора и събития, разказва за три самотни жени, които бягат от пошлостта на ежедневието в забравено село на черноморското крайбрежие.

Джу (Параскева Джукелова) среща неочаквано старата си приятелка Дана (Касиел Ноа Ашер), завърнала се от чужбина, за да опита отново да осмисли живота си. Двете си спомнят за знаменитото минало, което ги отвежда към морето и срещата с Лили (Яна Титова), с която Джу се познава отдавна. Купонът, романтиката и хуморът продължават само няколко дни, защото престъпността, насилието и корупцията ги настигат дори в това отдалечено, пусто място...

"Джулай" Снимка: СФФ

Сред останалите актьори в "Джулай” са Ованес Торосян, Филип Аврамов, Ицхак Финци, Стефан Щерев, Полин Лалова, Димитър Терзиев, Кирил Ефремов.

Освен българският "Джулай”, в конкурсната програма на фестивала влизат и "Месец в Тайланд" на Паул Негоеску и латвийско-исландската продукция "Мона", подготвяна в продължение на 7 години от режисьорката Инара Колмане.