Филмът "Игрите на глада", чиято световна премиера беше на 23 март, е на път да постави рекорд в бокс-офис класацията в САЩ и Канада през първия си уикенд, съобщи в. "Дейли телеграф".

Само в петък, на 23 март, лентата е събрала от продажбата на билети в Северна Америка, над 68 милиона долара. Очаква се през първите три дни на екран тя да донесе на създателите си 140-150 милиона долара, което ще е абсолютен рекорд. Пред кината по цял свят се извиват огромни опашки на чакащи за билети.

Досега с най-добри постижения в бокс-офис класацията през премиерния си уикенд можеха да се похвалят филмите "Хари Потър иДаровете на смъртта", събрал 91,1 милиона долара, следван от "Здрач 2: Новолуние ( 72,7 милиона долара) и "Здрач: Зазоряване - част 1" ( 71,6 милиона долара).

Филмът "Игрите на глада" на режисьора Гари Рос е основан на първия роман от трилогията бестселъри на Сюзан Колинс. Книгата е отпечатана в тираж от 3 милиона екземпляра само в САЩ. В лентата участват Дженифър Лорънс, Уди Харелсън, Лени Кравиц, Доналд Съдърланд, Уес Бентли, Елизабет Банкс, Стенли Тучи, Джош Хътчерсън, Лиъм Хемсуърт, Тоби Джоунс.

Историята:

Всяка година в измислената държава Панем, появила се сред развалините на някогашната Северна Америка, се провеждат Игри на глада. В тях всеки от дванайсетте й окръга е принуден да излъчи едно момче и едно момиче, тийнейджъри на възраст между 12 и 18 години, които да се състезаватдо смърт.

Отчасти извратено зрелище, отчасти правителствена тактика за сплашване, "Игрите на глада" са събитие, предавано по националния телевизионен ефир, в което участниците трябва да се борят, докато остане само един оцелял.

Изправена срещу отлично тренирани трибути, готвили се за игрите през целия си живот, 16-годишната Катнис Евърдийн става участничка в 74-ите "Игри на глада", за да спаси сестра си от принудата да се състезава. Тя може да разчита единствено на изострените си инстинкти и на наставничеството на пропилия се бивш победител Хеймич Абърнати (Уди Харелсън).

Само един от 24-те състезатели може да оцелее, да спечели и да се върне у дома. Ако Катнис иска някога се завърне вкъщи, в Окръг 12, трябва да направи невъзможен избор на арената, между оцеляването и човечността, между живота и любовта.