"Хамлет" на Явор Гърдев (Народен театър "Иван Вазов") спечели пет награди "Икар". Театралните отличия се връчват от Съюза на артистите в България.

Явор Гърдев Снимка: БГНЕС

Постановката по Шекспир триумфира в категориите за режисура, за поддържаща мъжка роля - на Мариус Куркински, за сценография - на Никола Тороманов, Даниела Олег Ляхова и Венелин Шурелов, за майсторско техническо осъществяване, както и наградата за съвременен танц и пърформанс, която се връчва за първи път - на хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев за "Мишеловката" - пърформанс в "Хамлет".

Сред гостите на церемонията в Народния театър в София в сряда бяха президентът Росен Плевнелиев, министърът на културата Владимир Пенев и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Камен Донев взе "Икар"-а за водеща мъжка роля – тази на Подсекалников в "Животът е прекрасен" по Николай Ердман на Александър Морфов в Народния театър.

Анастасия Ингилизова беше отличена за поддържаща женска роля за "Декамерон" по Бокачо на Диана Добрева в театър "Българска армия".

"Медея, майка ми" на режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев, съавтор на текста със Стефан Иванов, в Театралната работилница "Сфумато" взе "Икар 2013" за най-добър спектакъл.

Камен Донев Снимка: БГНЕС
Гергана Плетньова заслужи наградата за водеща женска роля за Соня във "Вуйчо Ваньо" от Чехов на Пламен Марков във Варненския театър.

Семейството актьори Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев с "Икар-2013" за цялостен принос към театъра изправиха на крака залата и бяха аплодирани дълго.

Синът на Георги Калоянчев и внуците на Наум Шопов и Тодор Колев получиха почетните награди, които от няколко години връчва на близки на напуснали ни именити театрали кметът на Каварна Цонко Цонков.